burgonya salata futas taplalkozas energia

A tökéletes nyári ebéd futás után - Próbáld ki te is a sült újburgonyasalátát!

Forrás: Getty images
A nyári melegben csak valami könnyű és gyorsan elkészíthető, hideg, ám értékes szénhidrátban gazdag finomságra vágysz? Akkor készítsd el ezt a salátát, mely garantáltan a következő hónapok kedvence lesz!

Az újburgonya az egyik kedvenc kora nyári étel, amely köretként, önmagában, vagy salátának is szuper, keményítő- és szénhidráttartalma miatt pedig igazi csemege a futók számára. Most egy rendhagyó receptet ismerhetsz meg, hiszen ellentétben a legtöbb burgonyasaláta alaprecepttel, most nem azzal kezdünk, hogy tegyél fel egy fazék sós vizet forrni, hanem azzal, hogy...

Melegítsd fel a sütőt 200 fokra!

Amíg a sütő melegszik mosd meg alaposan az újburgonyákat, lehetőleg közepes méretűeket válassz. Meghámozni nem kell, a héjától csak még rusztikusabb lesz a végeredmény! A krumplik méretétől függően vagy vágd el hosszában ketté, vagy négybe is apríthatod az alapanyagot, de a lényeg, hogy ne legyenek túl kicsik a darabkák. Egy nagyobb méretű tálban 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal, egy csipet sóval, pár csepp lime levével és frissen őrölt borssal forgasd össze a saláta alapját, majd mehet is a sütőbe a keverék. Rendezd el egyenletes rétegben, süsd aranybarnára és ropogósra, körülbelül félidőben megforgatva, mintegy 35 percig. Majd vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni kb 60-90 percig, miközben mehet rá még pár csepp lime.

Amíg kihűl a krumpli, aprítsd össze a saláta többi hozzávalóját, ami gyakorlatilag a fantáziádra van bízva, de mi is adunk két tippet. Használd ki a spárgaszezont, és amíg elérhető ez a szezonális finomság, csak párolj a sali mellé egy csokorral! A kihűlt burgonyát pedig koktélparadicsommal, feta sajttal, uborkával, és friss rozmaringgal tálald. De mehet rá pár fej párolt brokkoli, és zöldbab is! Máris kész a mennyei étel, de ha még egy kis extra fehérjével is teljessé tennéd a salátát, akkor tonhallal is megbolondíthatod!

Vagy próbáld ki a füstölt kacsamelles verziót. A legtöbb hipermarketben beszerezhető a pácolt, fóliás kacsamell, amit még vékonyan sem kell tudnod felszeletelni, mert konyhakész! Így egy igazán ízgazdag, és teljes értékű vacsorát készíthetsz, ami a hosszabb edzést követően nem csak laktat, de energiával is feltölt, sőt, még a regenerációt is segíti. Vegetáriánusok a kacsamell helyett dupla adag sajtot, vegánok pedig tofut is használhatnak a tökéletesség érdekében!

Jó étvágyat!