burgonya, szezonális alapanyag, krumpli,

Kerülj újra jó barátságba a burgonyával!

Forrás: Getty Images
Ha egészséges táplálkozásról van szó, hamarabb ugrik be egy olyan ételkompozíció képe, amin rizs van, semmint burgonya, pedig ez a rendkívül sokoldalúan fogyasztható alapanyag méltatlanul került a kerülendő zöldségek közé!

Krumpli, kolompér, pityóka, grulya, kompér, földialma, svábtök, krompé – ezek mind a burgonya szinonimái. Már ebből is látható, hogy mennyire változatos növényről van szó és valóban lehet főzni, sütni – pl. hasábba, sütőben, töltve parázson – rakottas ételekhez, krumplis tésztákhoz, rengetegféle leveshez, egytálételhez használni.

Természetesen vannak olyan felhasználási módjai, amelyek nehezen lennének illeszthetők egy testsúlycsökkentést célzó táplálkozási rutinba, ha azonban megfelelően dolgozzuk fel és jó helyre kerül az étrendbe, egészséges, tápláló és hozzájárulhat a fogyáshoz. Hagyd hát el a bűntudatot és a tévhiteket, és légy tisztában az alábbi 4 okkal, hogy tudd, miért jó burgonyát enni!

1. A burgonya segíthet, hogy ne edd magad degeszre

Ha megnézzük, hogy milyen jóllakottsági index kapcsolódik a burgonyához, akkor azt látjuk, hogy az emberek jelentős része úgy ítéli meg, a burgonya erősen tápláló étel. Ez megmagyarázhatja, hogy a Journal of the American College of Nutrition egyik tanulmányában a kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik egészséges burgonyareceptek alapján elkészített ételeket fogyasztottak, hetente öt-hét darab burgonyát is elfogyaszthattak úgy, hogy közben csökkent a súlyuk. Ez azért lehetséges, mivel a burgonya 4,7 gramm rostot tartalmaz, nagyjából annyit, mint egy alma, ráadásul tele van keményítővel, amely lassítja az emésztést, így tovább érezheted magad teltebbnek.

burgonya, krumpli, egészséges táplálkozás,
Forrás: Getty Images

2. A burgonyának alacsony a kalóriatartalma

Egy közepes fehér burgonya mindössze 163 kalóriát tartalmaz. Nyilván, ha tejföllel, sajttal és szalonnával készítjük, ez a szám jelentősen nő. De mivel a burgonya rezisztens keményítője nem emészthető könnyen, így nem szívódik fel minden kalória, amely az ételben található. Annak érdekében, hogy ne kerekedjék magas kalóriatartalmú étel a burgonyából, főzve, vagy sütőben sütve fogyaszd kevés vajjal, zöld fűszerekkel, zöldsalátával.

3. A burgonya jobb sportolóvá tehet

A magas, lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó zöldségek kiváló alapanyagnak minősülnek bármely állóképességi sportoló számára. A szervezet nagymértékben támaszkodik az izomglikogénre (raktározott szénhidrátokra), hogy energiát nyerjen a nagy intenzitású vagy hosszú távú edzések során. A szénhidrát felhalmozásához azonban a lassú felszívódású szénhidrátokat kellene előnybe részesíteni, ennek a burgonya megfelel, ha nincs például étolajban sütve, tejjel-vajjal burgonyapürének kikeverve. Ráadásul a burgonya több káliumot tartalmaz, mint a banán, ami fontos a megfelelő izomműködéshez.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

4. A burgonya táplálóbb, mint gondolnád

Az egyik ok, amiért a burgonyát szidják, hogy keményítőtartalmú zöldség, ám a keményítő nem rossz, hiszen egy összetett szénhidrátról van szó, ami – ha jól fogyasztják, segítheti a fogyást. Ennek az az oka, hogy rezisztens keményítőt tartalmaz, amelyről pedig kimutatták, hogy javítja a vércukorszint szabályozását és megakadályozza az inzulinrezisztenciát. Ugyan a burgonya glikémiás indexe meglehetősen magas (ami azt jelenti, hogy megnyomhatja a vércukorszintet), viszont ez a hatás kiküszöbölhető, ha fehérjével és egészséges zsírokkal, például tojással, lazaccal és avokádóval párosítod.