zöldség, zöldspárga,

Zöldspárga reggel, délben, este - amikor csak lehet!

Forrás: Unsplash/ Markus Spiske
Kevés jobb dolog van a tavaszban a zöldspárgánál. Remekül variálható zöldség, az egészséges életmódba és akár a fogyókúrába is beilleszthető. És persze mennyei, pláne ilyenkor, frissen, ropogósan!

Gigantikus zöldspárga-rajongóként inkább nem kezdek el ódákat zengeni a tavasz egyik szupersztárjáról, de a számtalan jótékony hatása mellett képtelenség elmenni szó nélkül. A reggeli rántotta vagy buggyantott tojás mellé tökéletes választás, bámilyen hús, hal mellé mennyei zöldköret. Működik zöldséglevesekbe, de magában, egy kis citrommal, sóval és borssal megpárolva is csodafinom. Tekerheted erdei sonkába vagy épp füstölt lazacba, karikázhatod bármilyen salátába - az eredmény fantasztikus lesz!

A következők miatt érdemes leginkább fogyasztani:

zöldspárga, spárga,
Forrás: Unsplash/ Anto Meneghini

Kalóriaszegény, tápanyagdús

90 gramm zöldspárga mindössze 20 kalóriát tartalmaz, így ha figyelsz a kalóriabevitelre, ez a zöldség remek opció. De van benne fehérje, zsír, rost, A;C;K-vitmain, folát, kálium, foszfor, E-vitamin. A spárga kis mennyiségben tartalmaz egyéb mikrotápanyagokat is, beleértve a vasat, a cinket és a riboflavint. Kiváló K-vitamin-forrás, ami a véralvadásban és a csontok egészségében nélkülözhetetlen tápanyag.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Bővelkedik antioxidánsokban

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök és az oxidatív stressz káros hatásaitól. Az oxidatív stressz hozzájárul az öregedéshez, a krónikus gyulladásokhoz és számos betegséghez, beleértve a rákot is. A spárga magas antioxidáns tartalommal rendelkezik: vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, vírusellenes és rákellenes hatású is.

Segíti az emésztést

Az élelmi rost elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez. Fél csésze spárga 1,8 gramm rostot tartalmaz, ami a napi szükséglet 7% -a. A tanulmányok szerint a magas rosttartalmú, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend segíthet csökkenteni a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát. A spárgában különösen magas az oldhatatlan rosttartalom, amely támogatja a rendszeres bélmozgást.

Babavárás alatt is nagyon jót tesz

A spárga kiváló folsavforrás - fél csésze spárga biztosítja a felnőttek napi folsavszükségletének 34% -át, a terhes nők napi szükségletének 22% -át. Ez különösen fontos a terhesség korai szakaszában a baba egészséges fejlődésének biztosítása érdekében.

Csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomás világszerte több, mint 1,3 milliárd embert érint, és ez a szívbetegségek és a stroke egyik fő kockázati tényezője. A kutatások szerint a káliumbevitel növelése és a sóbevitel csökkentése hatékony módszer a magas vérnyomás csökkentésére. A kálium két módon csökkenti a vérnyomást: az erek falának ellazításával és a felesleges só kiválasztásával a vizelettel. A spárga jó káliumforrás, a napi szükséglet 6% -át biztosítja egy fél csésze adag.

Fogyasszátok most, amilyen gyakran csak lehet!