zoldseg gyumolcs taplalkozas fitt egeszseg futas

A 7 legtáplálóbb piros gyümölcs és zöldség, amit egész évben érdemes rendszeresen fogyasztani

Forrás: Getty Images
A színes étkezés fontosságát a táplálkozástudományban jártas szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hiszen amellett, hogy az egészségünkre, a kedvünkre is jó hatással vannak az élénk színű ételek!

A kreatív étkezés sokszor a színes tányérral kezdődik. Egy saláta, vagy egy zöldségleves is sokkal finomabb, ha nem csak egyféle színből állnak össze az alapanyagok, persze például egy krémleves esetében ez nem elmondható. A szó szoros értelmében vett sokszínű táplálkozás azonban tudományosan bizonyítottan nem csak a testünkre, de a lelkünkre is pozitív hatással bír. Szerencsére manapság a hipermarketek széles választékának köszönhetően szinte bárhol, bármikor, bármilyen alapanyaghoz hozzájuthatunk, így kevésbé okoz fejtörést a bevásárlás. Az élelmiszeripar fejlődésével pedig sok olyan alapanyag felhasználása válik sokoldalúbbá, mint például a cékla, amire korábban kizárólag csak savanyúságként tekintettünk.

A gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásáról, a kiegyensúlyozott, rostban gazdag táplálkozásról nem lehet eleget beszélni, mert a felmérések szerint még mindig nem fogyasztunk elegendő természetes vitaminokat és ásványi anyagokat. Miközben dietetikusok, sőt, mesterszakácsok és orvosok is hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy az étkezéseink nagy részét szezonális és friss ételekből lenne célszerű összeállítani, szemben a mesterséges és feldolgozott termékekkel.

Forrás: Getty Images
Futóként azért talán nem túlzás azt állítani, hogy a kevésbé sportos és aktív életet élőkkel ellentétben nagyobb hangsúlyt és figyelmet fordítunk arra, hogy mikor, mi kerül a tányérunkra, ám a rohanó világban, munka, család, és az edzések között nem tudunk mindig, mindenre odafigyelni.

A következő összeállításunkban a piros színben rejlő energiákat, és azokat a gyümölcsöket és zöldségeket ismerheted meg, melyek fogyasztására futóként különösen érdemes odafigyelni az év minden napján, de azokban a hetekben különösen, amikor frissen is beszerezheted a legegészségesebb piros finomságokat!