Borítókép: Állítólag ez a legjobb diéta a gyors fogyáshoz - hallottál már róla?

Állítólag ez a legjobb diéta a gyors fogyáshoz - hallottál már róla?

Forrás: getty images
A HMR programról van szó, amit több magazin is 2018 legjobb diétájának választott meg.

A módszerről sokan nem hallottak még, ezért meg is mutatjuk, mit érdemes róla tudni.

A korábban Health Management Resources-nak (Egészségügyi kezelési források) nevezett étrendet három évtizeddel ezelőtt találták ki viselkedést kutató pszcihológusok. A módszer két részből áll:

Az első, a gyors kezdet: a fogynivágyóknak viszonylag gyorsan kell megszabadulniuk a fölös kilóik egy részétől, közben pedig sok zöldséget, gyümölcsöt, valamint HMR-es ételeket kell fogyasztaniuk. Utóbbiban turmixok, előételek és főételek is helyet kapnak. Napi bontásban így néz ki egy példaétrend: 3 fehérje shake, 2 db kalóriaszegény főétel és 5 adag friss zöldség, gyümölcs. A főételek általában sovány húsokból, zöldségekből, alacsony glikémiás indexű szénhidrátokból állnak. Így már az első 12 hétben látványos eredményeket érhetnek el.

A második részben a szokások kialakítása a cél: a következő fázis 4-8 hétig tart, ennek során már lassabban olvadnak le a diétázókról a kilók, de továbbra is egészséges, alacsony kalóriatartalmú étrendet kell követniük. A cél ennek során az, hogy átszokjanak az egészségesebb ételekre és maguktól is ilyen fogásokat válasszanak. Természetesen mozogniuk is kell, hetente 2000 kalóriát égetnek el sportolással. A hatékonyságot növeli, hogy hetente beszélhetnek dietetikusokkal és sportszakemberekkel, akiknek kikérhetik a tanácsát bármilyen kérdés esetén.

Futóként is érdemes lehet kipróbálni, hiszen a fehérjeturmixok edzés után jól jönnek, azonban mindenképp érdemes odafigyelni arra is, hogy megfelelő mennyiségű, minőségi szénhidrátot fogyassz, különben nem sok energiád lesz a futásra.

Olvasnál még a témában?