Borítókép: Ne csak a palacsintára tedd! A juharszirup nagyon jó hatással van az egészségedre

Ne csak a palacsintára tedd! A juharszirup nagyon jó hatással van az egészségedre

Forrás: getty images
Amerikában nagy hagyománya van a palacsintára locsolt juharszirupnak. Ettől függetlenül érdemes megvizsgálni, mennyire egészséges!

A juharszirup egy természetes cukorfajta, amit a juharfából nyernek ki. Maga a folyamat egyébként egészen lenyűgöző: a levelek készítik a cukrot nyáron és egészen koratavaszig raktározzák, ekkor még nincs szirup állaga. Februárban csapolják meg a fákat és összegyűjtik a nedveiket, vödrökben. Ezt követően redukálják az édes folyadékot, hogy sűrűbb, édesebb állagot kapjon. Ennek során 103.8 fokra melegítik fel, innentől számít hivatalosan is juharszirupnak. Azért annyira drága, mert kb. 100 liter nedvből készíthető el egy liternyi juharszirup.

Forrás: getty images
Ilyen fedeles vödrökben gyűjtik a cukorjuhar és vörösjuhar nedvét.

Fontos megjegyezni, hogy a szirup természetes cukrokat tartalmaz, egy teáskanálnyiban ugyanannyi cukor van, mint hasonló mennyiségű kristálycukorban. Ettől függetlenül fontos ásványi anyagokat tartalmaz, például mangánt, cinket, vasat, káliumot és kalciumot is.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy jóval édesebb a cukornál, szóval megfelelő édesítője lehet a süteményeknek, zabkásának és a turmixoknak is. Ha tehát az arányokra odafigyelsz, nem fogsz elhízni egy kis juharsziruptól, ráadásul sokkal különlegesebbé teheted vele a megszokott édességeket!

Olvasnál még a témában?