Borítókép: Mi a jobb: a természetes vagy mesterséges édesítő?

Mi a jobb: a természetes vagy mesterséges édesítő?

Forrás: Europress
Sokan vitáznak arról, melyiket érdemes választani, melyik egészségesebb alternatíva. Az igazság talán félúton lehet.

Először is, akár természetes, akár mesterséges cukrot fogyasztasz, érdemes odafigyelned a mennyiségre, ha egészséges szeretnél maradni.

A kristálycukor és a módosított cukrok kevésbé biztonságosak, hiszen megemelik a vércukorszinted. Ha fogyni szeretnél, érdemes valamilyen édesítőt használnod, ám kutatások szerint ezek is elhízást okozhatnak, ha nagy mennyiségben fogyasztod őket.

Az egészséged szempontjából a természetes édesítők a jobbak, persze csak mértékkel. Az is igaz, hogy akkor vagy a legnagyobb biztonságban - és nem okoz gondot, ha a kávédba 1 cukrot is beledobsz -, ha alapvetően nem fogyazstasz hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket.

Milyen édesítő?

Szukralóz: 600-szor édesebb a cukornál, gyorsan átmegy a szervezeteden és nem raktározódik el zsírként.

Stevia: 300-szor édesebb a cukornál, 0 kalóriát tartalmaz és elfogyasztása után nem emelkedik meg a vércukorszint. De magát a stevia növényt az FDA nem minősítette biztonságosnak.

Mik a természetes cukrok?

A kókuszcukor, méz, agavé szirup, kukoricaszirup, melasz. A méznek és melasznak ugyanakkora a glikémiás indexe, mint a cukornak, az agavénak kisebb, ugyanakkor magas benne gyümölcscukor mennyisége - emiatt könnyebben raktározza zsírként a szervezet.