Borítókép: Az ősz legjava: ezért tesz jót neked a sütőtök!

Az ősz legjava: ezért tesz jót neked a sütőtök!

Forrás: getty images
Nem csak töklámpást lehet belőle faragni, nagyon jól jársz, ha meg is eszed!

Ősszel végre elkezdődik a tökszezon, ez a zöldség pedig rendkívül jó hatással van az egészségre. Élénk narancssárga színét a benne lévő antioxidánsoknak köszönheti, de még sok-sok tápanyag megtalálható benne, ami futóknak kifejezetten jót tesz. Például A-, C- és E-vitaminban gazdag, a kálium réz, folsav, vas, magnézium és rostok szuper forrása!

Nézzük, miért is tesznek neked jót ezek a tápanyagok!

A-vitamin

Segít a bőr szöveteinek egészségének fenntartásában, látásjavító és immunerősítő. Mivel futás közben alaposan meg tudod gyepálni az immunrendszeredet, érdemes odafigyelned arra, hogy megfelelő mennyiségűt fogyassz belőle.

C- és E-vitamin

Ezek természetes antioxidánsok, melyek erősítik a test védekezőrendszerét és megvédenek a szabadgyököktől. A citrusokhoz hasonlóan a tökben is rengeteg C-vitamin található, mely fontos a regeneráció szempontjából is. Ezen kívül segíti a vas feldolgozását, mely sok nő számára problémát okozhat.

Kálium

Ez az elektrolit azért fontos, mert segít kiegyenlíteni a test folyadékáháztartását. Ezen kívül fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában, az idegek működésében és az izmok összehúzódásában is.

Réz, folsav és magnézium

A réz fontos a vas és kalcium felszívódásának szempontjából, így kihat például a csontok és a vörösvértestek egészségére is. A folsav az energiafeldolgozásban játszik szerepet, emellett szintén a vörösvérsejtek egészségének megőrzéséhez van szükség rá. A magnézium az izmok, idegek működéséhez és az energiatermeléshez is fontos, ezért érdemes odafigyelned arra, hogy megfelelő mennyiséget vigyél be belőle.

A tök húsán kívül bátran rágcsáld el a magjait is, ez az egyik legjobb dolog, amit tévézés közben ehetsz!

Olvasnál még a témában?