grill zoldseg saslik vegetarianus vacsora fitt futas

Tuti befutó a hétvégi hosszú futások után az esti grillpartokhoz - Színes nyári vegetáriánus saslik

Forrás: Getty Images
3-4 összetevős, gyors recept, amit akár a sütődben otthon is elkészíthetsz, de grill rácson az igazi!

Ha a hosszú futások után nincs kedved órák hosszat a konyhában tölteni, ám mégis valami gyors és tápláló ételt ennél, akkor készíts egy isteni zöldséges saslikot! Nincs sok alapanyagra szükséged, mégis mennyei, könnyű, ám a regeneráció szempontjából hasznos választás, ha különféle színes zöldségeket tűzöl nyársra, vagy egy fapálcára, és grillen, vagy a sütőben egy tepsiben megsütöd.

A rögtönzött grillpartihoz elég, ha van otthon burgonya, padlizsán, cukkini, hagyma, paradicsom és paprika, és fokhagyma, de ha ezek közül az alapanyagok közül bármi kimarad a menüből, akkor is ugyanolyan ízletes lesz a végeredmény!

Rutinos futóként már tudod, hogy a burgonya igen fontos szénhidrátforrás, a padlizsán viszont kiváló választás a rostbevitel szempontjából, továbbá olyan vitaminokban is, gazdag, mint a B1, B6, folsav, C, és K-vitamin. Emellett ásványi anyagokat is tartalmaz, például magnéziumot, káliumot, rezet, mangánt, és foszfort is. A paradicsomot is érdemes gyakran az étlapodra tűzni, mivel alacsony kalóriatartalma mellett gazdag C-vitaminban, de a regenerációra is jótékony hatással van. A hagyma grillezve bármilyen formában remek zöldség, legyen vörös-, fehér-, vagy épp lilahagyma, a benne lévő jótékony olajok pedig gondoskodnak a kiegyensúlyozott idegrendszerről, tehát egy erősebb terheléssel járó edzés után szuper választás.

Így készítsd a tökéletes zöldségnyársat!

A fokhagyma elkészítése tart legtovább, így ezzel indíts! Mindenképp hagyd egészben, és csomagold alufóliába, majd mehet is a grillrácsra, vagy a parázsba, vagy a sütőbe. Majd mosd meg alaposan a zöldségeket, de lehetőleg ne hámozz meg semmit a hagyma kivételével. Szeletelj minden alapanyagot közel egyforma vastagságúra, fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, grillzöldség fűszerkeverékkel, és változatosan tűzd a nyársra. A burgonya lassabban sül át, mint a padlizsán, vagy a cukkini, ezért azt érdemesebb vékonyabbra vágni. A nyárs végét mindig egy fél hagymával zárd, majd csomagold be alufóliába, végül pedig mehet is a tűzre! Hagyd körülbelül 20-30 percig párolódni a zöldségeket, majd óvatosan csomagold ki, de még ne szedd le a nyársról a félkész ételt, ugyanis most jön a lényeg!

Helyezd rá a grillrácsra, vagy a tepsibe, és szórd meg a tetejét reszelt sajttal és hagyd ráolvadni. Fokhagymás-tejfölös mártogatóssal tálald! Jó étvágyat!