Borítókép: Édes szabályok: a versenyen is figyelni kell a bevitt cukor mennyiségére!

Édes szabályok: a versenyen is figyelni kell a bevitt cukor mennyiségére!

Forrás: getty images
Ha nem fogyasztasz cukor tartalmú táplálék-kiegészítőt hosszabb távú versenyeken, nem tudod magadból kihozni a legtöbbet. A következő dolgokra figyelve viszont a legjobb formádat is hozhatod!

CSAK 1 óránál hosszabb versenyen fogyassz cukrot!

Kutatások igazolják, hogy a cukor teljesítményfokozó hatású, ha 60 percnél többet mozogsz. Bár ezek a távok még nem annyira hosszúak, hogy kiürüljenek közben a szénhidrát raktáraid, a cukor segít az idegrendszer stimulálásában, így érdemes gél, vagy energiaszelet formájában bevinned.

Egyenletesen oszd el!

A maratonok során már nem elég a 30-60g cukor, vagy más, gyorsan felszívódó szénhidrát ahhoz, hogy a legjobb formádat hozd. Ekkor óránként 90 g cukrot javasolt bevinni.

Variáld a különböző típusokat!

Lehetetlen 90g cukrot bevinni kizárólag sportitalokból, hiszen ez túl sok folyadék. Hosszabb távok lefutása során kombináld őket energiazselével. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy óra alatt nem tud 90 grammnyi szénhidrátot feldolgozni a szervezeted, ezért érdemes a glükózt, maltrodextrint fruktózzal kombinálnod 2:1-es arányban. A szervezet a fruktózt teljesen más metabolikus úton dolgozza fel, így mindig lesz plusz energiád!

Eddz táplálkozásra is!

Asker Jeukendrup táplálkozási biokémikus professzor szerint azért gyakoriak az emésztőrendszeri problémák a versenyeken, mert ilyenkor sokan több folyadékot és szénhidrátot visznek be, mint a felkészülési időszak során. Az emésztőrendszer is trenírozható, ezért a felkészülés során azt is teszteld, mikor, mit fogsz enni, vagy inni, hogy hozzászokjon a szervezeted a rendszeres utántöltéshez.