Borítókép: A glutamin előnyei állóképességi sportolóknak

A glutamin előnyei állóképességi sportolóknak

Forrás: pexels.com
Az egészséges étkezés és a fegyelmezett edzések mellett az okosan választott és adagolt táplálékkiegészítők segíthetnek elérni, hogy kitold a teljesítményeid határait. Ismerd meg kicsit az egyik legfontosabb aminosavat.

Mi is az a glutamin?

Az L-glutamin egy feltételesen esszencilális aminosav, aminek (a BCAA mellett) kulcsfontosságú szerepe van az izomépítésben. Ideális feltételek mellett a szervezet képes magától előállítani, de túlzott stressz vagy sérülés esetén külső forrásból kell pótolni.

Miért van rá szükséged?

Az izomzat aminosav állományának több, mint felét a glutamin adja, ezért kiemelten fontos, hogy ne boruljon fel a megfelelő arány. Az erős fizikai terhelést (mint például egy combosabb tempo edzés) stresszként könyveli el a szervezeted és nem képes megfelelő ütemben előállítani a szükséges glutamint, ezért gondoskodnod kell az extra pótlásról. Ez kifejezetten igaz akkor, ha épp diétázol és nem szeretnéd, hogy izomból kezdj el fogyni, vagy éppenséggel kifejezetten az szerepel a céljaid között, hogy kicsit durrantasz az izmaidon.

A glutamin a keményebb edzések során felhalmozódott ammónia megkötésével, a sav-bázis egyensúly helyrebillentésével az izomláz elmulasztásában is segítségedre lesz, emellett nagy szerepe van abban, hogy segítsen leggyőzni a bélben lévő rossz baktériumok elszaporodását, Utóbbi az immunrendszered gyengüléséhez vezethetne - pedig ahogy az utóbbi hónapokban is mutatják, a megfelelő védekezőképesség óriási kincs.

Hogy jutsz hozzá?

Glutamint természetes formában sovány húsokkal, hüvelyes zöldségekkel, vagy tojással tudsz bevinni, de táplálékkiegészítő formájában is könnyen megoldhatod a pótlást, a Myprotein oldalán többféle ízt és kiszerelést is találsz belőle.

Hogyan adagold?

Az ideális napi adag 5-10 g körül van, de attól függően, hogy edzés előtt, vagy után veszed be, más hatást érhetsz el. Előbbi segít késleltetni az izomfáradtságot, utóbbinak pedig a fehérje és glikogén reszintézis révén a regenerációban van szerepe.

a cikk támogatója a Myprotein