Borítókép: Mire figyelj a verseny előtti 2-3 napban? A RW futóklub edzőinek tanácsai a hétvégi félmaratonra

Mire figyelj a verseny előtti 2-3 napban? A RW futóklub edzőinek tanácsai a hétvégi félmaratonra

Forrás: Getty Images

Vannak tipikus tanácsok, amiket már biztosan bemagoltál, hogy pihend ki magad rendesen, töltsd fel a szénhidrátraktáraidat, vagy a versenyen ne fusd el az elejét a távnak, de most megkérdeztük a két Runner’s World Futóklub edzőt, Sipos Fannit és Szántó Nellit, hogy adjanak még néhány gyors tippet az utolsó napokra:

Sipos Fanni:

  • Aludj eleget! Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkül a regeneráció nem teljes.

  • Ha nagyon izgulós vagy, akkor lefekvés előtt, vagy akár napközben is igyál citromfű teát. Így nyugodtabb lehetsz, és nem terheled fölösleges stresszel a szervezetet.

  • Verseny előtt nézd át jó alaposan a verseny útvonalát, tudd, hogy mikor számíthatsz emelkedőre/lejtőre. Ez segít felépíteni a taktikát, és megtervezni az energiabeosztást.

Szántó Nelli:

  • Én általában motivációs videókat nézek a versenyt megelőző napokban, és ezeknek a zenéit hallgatom a rajt előtt. Nem egyszer verseny közben is elkezdtem lejátszani ezeket fejben, hogy átsegítsenek a holtpontokon!

  • Érdemes mindent összekészíteni előző nap, hogy ne kelljen kapkodni reggel. Ha mindent előre eltervezel és átgondolsz a versennyel kapcsolatban, sokkal nyugodtabban állsz rajthoz.

  • Célszerű egy autogén tréninget csinálni a versenyt megelőző este lefekvés előtt. Ez annyit jelent, hogy fejben elkezded lejátszani a versenyt egészen onnantól, hogy felkelsz és elkezdesz készülődni, egészen a célba érés pillanatáig. Fontos, hogy a legjobb variációt rögzítsd. Ha jól csinálod, ez akár 1-2 órát is igénybe vehet. Lényege, hogy magabiztosan állsz majd rajthoz, hiszen már egyszer megcsináltad és sikerült (fejben), akkor éles helyzetben is menni fog.”

Sok sikert kívánunk mindenkin indulónak!