Borítókép: Mindig csak a tésztaparti? Mondjuk, mit egyél a verseny előtti estén!

Mindig csak a tésztaparti? Mondjuk, mit egyél a verseny előtti estén!

Forrás: Getty Images
Nem olyan egyszerű ez, mint gondolnád!

Ezeket kell tudnod, amikor megtervezed a verseny előtti vacsorádat:

  • Az sokkal fontosabb, hogyan étkezel folyamatosan, mint az, hogy mit vacsorázol előző este, vagy reggelizel aznap. De, ha nem is ettél a legmegfelelőbben a megelőző napokban, a vacsora az utolsó esélyed, hogy valamit javíts a helyzeten. Fontos, hogy komplex szénhidrátot fogyassz, hogy a tested be tudja építeni a glikogén raktáraidba szép lassan az éjjel folyamán. A reggeli pedig valamilyen lassan és gyorsan felszívódó szénhidrát kombója legyen, de ez az egész feltöltés akkor igazán fontos, hogy 2 és fél, 3 óránál hosszabban futsz. Ha alapvetően úgy táplálkozol, hogy az ételeid 50-60%-át szénhidrát teszi ki, akkor nincs igazán szükség nagy feltöltésre 5-10K-s távokon, de akár még 21-en sem. Viszont ennél hosszabb futásra már fontos, hogy a megelőző 3 napban a kalóriabeviteled 75%-át tegye ki a CH.
  • Hiába ez a "nagy vacsora", ez sem jelenti azt, hogy tele kellene magadat. Tehát ne emelj a kalóriamennyiségen, hanem az arányokon változtass: a tányérod felén legyenek gabonák, a negyedén zöldségek (ezek is tartalmaznak szénhidrátot) a maradékon pedig sovány fehérje. A legjobb, ha 5-6 körül elfogyasztod és nem teli hassal fekszel le aludni. Max, ha nagyon éhes vagy elalvás előtt, rágj el 4-5 szál tönköly ropit. Ha nagy a hőség, ihatsz egy pohár izotóniás italt is már most.

  • Fontosak a saját tapasztalataid. Tudod, van olyan ismerősöd, akinek mindent elbír a gyomra, egy másik viszont megiszik fél deci tejet, és megy is a hasa. Szóval, mindenki más! Az a jó, ha már az edzéseid alatt kitapasztalod, hogy mi hasznos a szervezeted számára: emlékezz vissza, mikor ment nagyon jól futás és mikor rosszul, és miket ettél akkortájt. Ami pedig nagyon fontos, hogy a verseny hetében semmi újat ne próbálj ki.
  • Az azonban örök érvényű, hogy a verseny előtti estén ne egyél túl magas rosttartalommal bíró ételeket, kerüld a brokkolit, karfiolt, és a sajtszószos, zsíros ételeket is jobb mellőzni. Azaz, mindent, ami elnehezít, vagy amit nehezen emésztesz meg!


Mi az, ami jó választás?