motiváció

Amikor a futástól stresszelsz: Így maradhatsz higgadt sérülés, időhiány esetén

Forrás: unsplash/Kinga Cichewicz
A futás remek módja a stressz leküzdésének, ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor maga a sport tesz valakit idegessé: ehhez elég egy túltömött naptár, egy rosszul sikerült edzés is. Megmutatjuk, hogyan maradhatsz nyugodt ezekben a helyzetekben!

A folyamatos stressz nincs jó hatással a testedre, hiszen meggyengíti az immunrendszert, egy 2012-es kutatás szerint pedig a regenerációt is képes lassítani. Ha pedig az edzés az idegességed forrása, akkor ideje megtörnöd az ördögi kört!

Ha sérülés miatt idegeskedsz

A futás, mint bármelyik másik sport, nyomást helyez a testedre. Ez egészen addig jó dolog, amíg nem kell sérülésekkel megküzdened. Ha mégis lesérülsz, akkor két választásod van: vagy kényszerpihenőre mész, vagy annak ellenére edzel, hogy fájdalmaid vannak.

Mi a legjobb megoldás? Ha odafigyelsz arra, hogy érzed magadat, amikor nem futhatsz. Nem tudsz végignézni egy filmet nyújtás nélkül? Gyakran azon aggódsz, mennyit romlik a teljesítményed, ha nem futhatsz? Akkor bizony ideje változtatni a mentalitásodon és kipróbálnod néhány stresszűző módszert, vagy egy új hobbit, ami elvonja a figyelmedet a negatív gondolatokról..

Mi a teendő, ha egyáltalán nem futhatsz? Akkor szánj időt a keresztedzésre, például ússz, vagy erősíts. Emellett jó ötlet motivációt gyűjteni könyvekből vagy filmekből is. Természetesen tartsd be az orvosod, terapeutád előírásait, hogy minél hamarabb felépülj. Ha nem annyira komoly a sérülésed, akkor vegyél vissza a távból, az edzések intenzitásából, végezz keresztedzést, hogy megerősítsd a gyenge pontjaidat.

Jó ötlet, ha a megelőzésre is időt szánsz és például rendszeresen jársz sportmasszőrhöz, nem feledkezel meg a nyújtásról és a megfelelő regenerációról.

Ha az időhiány miatt idegeskedsz

Egy versenyfelkészülés rengeteg időt és energiát igényel. Ha pedig nincs elég időd, inkább kötelezőnek, nem pedig felüdülésnek tűnik a futás. Ha veled is ez a helyzet, akkor nézd át a naptáradat és találd ki, hova tudod beiktatni az edzéseket. Megpróbálhatsz mással is időt spórolni: készítsd el előre pár napra a kajádat, kérj segítséget a családodtól, barátaidtól, ha például a gyerekekre kell vigyázni. Ha szükséges és megteheted, vegyél ki 1-2 szabadnapot is a verseny előtt, hogy rá tudj hangolódni. Mielőtt nekiállnál a felkszülésnek, gondold át, hogy milyen elfoglaltságaid lesznek: ha esküvőt szervezel, képzésre jelentkezel, akkor nem biztos, hogy az a legideálisabb időpont a versenyfelkészülésre. Ilyenkor mérlegelj, hogy melyik a fontosabb.

Ha a céljaid miatt idegeskedsz

Amikor mások vannak hatással a céljaidra, könnyedén elfelejted, miért is szeretsz futni. A többiek eredménye nyomás alá helyezhet, ez pedig a motivációdra is negatív hatással lehet, ha úgy érzed, a teendőid listájáról kell kipipálgatnod a futást. Sok futó a monotonitás csapdájába esik, mert hasonló távú versenyeken indul - ebben az esetben sem lesz kellően izgalmas és motiváló a felkészülési időszak. Érdemes tehát minden nevezés előtt átgondolnod, hogy pontosan miért szeretnél rajta indulni. Ha csak azért, mert nyomás van rajtad a többi futó miatt, akkor rövid időn belül el fog fogyni a motivációd. Egyébként pedig ha nem fér bele egy hosszabb távra való felkészülés, akkor nyugodtan válassz rövidebb versenyt, vagy indulj egy akadályfutáson. Az biztos, hogy mindkét esetben jól fogsz szórakozni a felkészülésen és a rendezvényen is.

Jól jönne még egy kis motiváció?