Az erősítő mantrák varázsa: Így segítenek a pozitív kijelentések a futásban

Forrás: getty images
Ahhoz, hogy elérd a céljaidat, az erős lábakon kívül másra is szükséged van: mentális erőre. Ha pedig fejben erősebbé szeretnél válni, jól jönnek a mantrák.

Ha te is olvastál már Lubics Szilvi, vagy Szőnyi Ferenc sikereiről, biztosan hallottad tőlük, hogy a fizikai felkészülésen kívül arra is időt szánnak, hogy mentálisan is felkészüljenek az előttük álló kihívásra. Ez pedig nem véletlen, hiszen a kétségek, negatív gondolatok könnyedén elvonhatják a figyelmedet a célodról és hátráltathatnak. Ilyenkor jönnek képbe a mantrák.

Stephen Walker, sportpszichológus szerint ha pozitív szavakat, kifejezéseket, mondatokat mormolsz magadban, sokkal jobban tudsz koncentrálni az adott táv teljesítésére, egyúttal a negatív gondolatokról is elvonod a figyelmedet.

A "mantra" szó egyébként gondolkodóeszközt jelent szanszkrit nyelven. Ezek a rövid szavak és kifejezések pedig már régóta fontos szerepet játszanak a meditációban is. Egy jó, erősítő mantra pedig eltereli a figyelmedet a fájdalomról, esetleges kellemetlenségről és új energiával ruház fel, aminek segítségével túllendülhetsz az akadályokon.

Mitől lesz jó a mantra?

Az a tökéletes mantra, amelyik rövid, pozitív, cselekvésre sarkal. Walker szerint a legjobb, ha többféle mantrát is kipróbálsz a versenyed előtt, hogy megtaláld a számodra tökéleteset. Hogy adjunk egy kis inspirációt, néhány szakértőnk és munkatársunk is elárulta, nekik mi a mantrájuk és miért.