Borítókép: A futás távolságát, vagy idejét érdemesebb mérni?

A futás távolságát, vagy idejét érdemesebb mérni?

Forrás: getty images
Fontos, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb módszert!

A legtöbb futó számára a kettő kombinációja az ideális.

Érvek a táv mérése mellett:

  1. Ha például a versenyfelkészülés során a távot méred, felkészíted a tested a később teljesítendő távra. Ez különösen hasznos akkor, ha maratonon, vagy félmaratonon indulsz.
  2. A gyorsabb futásoknál és intervallum edzésnél sem árt mérni a távot, hogy tisztában legyél a fejlődéseddel és realisztikusan lásd a versenytempód.
  3. Segít abban, hogy versenyeken kihozd magadból a legtöbbet az utolsó kilométereken is, hiszen konkrét, vizuális jeleket kapsz arra vonatkozólag, mennyi van még hátra (kutatások szerint ez pedig hozzásegíthet a jobb eredményhez is).
  4. Kezdőknél hasznos, ha szeretnének fejlődni és fokozatosan növelni a távot.

Hátránya:

Kevésbé hatásos a teljesítmény mérése szempontjából, hiszen nem mindegy, hogy egy adott távott mennyi idő alatt fut le valaki.

Kinek ajánlott?

Ha a versenyzés mentálisan megvisel, nem tudsz jól teljesíteni a verseny végén, vagy könnyen elfutod a táv elejét, akkor ez való neked!

Érvek az idő mérése mellett:

  1. Ekkor hallgathatsz a legjobban a testedre. A futás célja változhat - lehet tempós, közepesen gyors, vagy könnyű is -, ebben az esetben pedig odafigyelhetsz a szervezeted jelzéseire.
  2. A futóútvonalaid és a terepek is változhatnak, a túlzásba vitt mozgás viszont sérüléshez vezethet, ezért nem csak a távot, hanem a futással töltött időt is szükséges rögzíteni.
  3. Hasznos az időmérés abból a szempontból is, ha kezdő vagy, hiszen ez segít abban, hogy megfelelő ütemben emeld a heti futásaid mennyiségét.
  4. Ez a módszer abban is segíthet, hogy lassulj kicsit, és megtaláld a számodra megfelelő tempót.

Hátránya:

Az időeredményed elég demoralizálónak találhatod, ha sérülés után térsz vissza, vagy kezdő futó vagy.

Kinek ajánlott?

Azoknak a futóknak, akik nem tudnak lassítani a könnyű futásaik alkalmával sem.

Te mire szavazol?

A távot, vagy az időt méritek futás közben?
A távot.
Az időt.
Mindkettőt.
Egyiket sem.

Ha a cél már megvan és szeretnél magadból még többet kihozni, próbáld ki ezeket az erősítő gyakorlatokat is, melyekkel új szintre emelheted a futásod!