ultraraba

215 km-es teljesítés, csak most épp nem futva, hanem evezve

Forrás: ULTRARÁBA
Ebben az évben 4 hajóegység ért végig szintidőn belül a Rába magyarországi, Szentgotthárd-Győr közötti 215 km-es szakaszára kiírt UltraRábán. Köztük volt a kihívás megalkotója Kele „Vidra“ Attila többszörös Ultrabalaton teljesítő is, akit az ultratávú sportok igazi megszállottjaként kizárólag a hosszú teljesítések motiválják, legyen az futás, evezés, vagy épp túrázás.

Kezdjük azzal, hogy mindegy mi, csak ultra legyen?

Inkább úgy, hogy mindegy mi, csak a szabadban legyen. Munkámból és hobbijaimból adódóan szinte minden időmet a szabadban tölthetem. Valójában csak évi pár alkalommal futok, evezek ultra távot, a hétköznapi edzések, túrák teljesen átlagos távok.

Habár többszörös teljesítője vagy, az idén mégsem kapott helyet az Ultrabalaton a versenynaptáradban. Ám ott voltál az Ultra-Trail Hungaryn a Szentlászló trailen, ahol a feleségedet, Dettit kísérted. Erre az évre nem is tervezel hosszabb versenyt?

Az idei volt a harmadik év, hogy nekem kimaradt az UB. Előző két évben a covid miatt az Ultrabalaton áthelyezett dátuma egybeesett a Vadlán napjával. Bár volt érvényes áthozott nevezésem az UB-ra, de így sem volt kérdés, mivel a szívem inkább a terep felé húz, a Vadlánt választottam mindkétszer. Az idei évben pedig Dettivel a legjobb barátnőnket kísértük az UB-n, így idén is kimaradt. De egyáltalán nem bánom, az UTH-ra mentünk helyette, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Végig együtt futottunk Dettivel, örök élmény, nagyon szép nap volt. Volt idén még egy Koraszülött futás és egy BlackHole is a hosszabb versenyek között. Nyár végi versenynek Korinthoszra megyünk, Detti a 80-ra, én a 160-ra, majd ősszel idén is, mint hatodik éve mindig, vár a Vadlán 108. Vízitúrákat szervezünk és vezetünk, így mi hétvégén mindig dolgozunk, évi néhány versenynél több nem fér bele.

Térjünk át az UltraRábára. Hogy jött az ötlet, hogy a Rábára tervezz evezős ultratávú kihívást?

Ez már egy nagyon régi, 20 éves történet. Régen sokat beszéltünk róla, hogy egyáltalán vajon teljesíthető-e egyben, megállás nélkül a Rába magyar 215 km-es szakasza. Én egyszer megpróbáltam, sikerült, első évben csak egyedül indultam, majd a következő évben már többen indultunk. Teljesíthető kajakkal, kenuval és SUP-pal is.

Soma fiad még csak 16 éves, de már ő is teljesítő lett. Hogyan készültetek a túrára?

Igaz, hogy Somi még csak 16 éves, de azt tegyük hozzá, hogy ő a folyóparton és a folyókon nőtt fel, nem egy átlagos család vagyunk, fiaink előbb vadvízi kajakoztak, mint írni olvasni tanultak volna. Somi és én is szinte minden nap folyón vagyunk egész évben. Mellette mindketten sportolunk, nem volt semmi különösebb felkészülés, ahogy élünk, az pont jó volt oda. Somival a közös UltraRába teljesítés csodálatos volt, a szívem legmélyébe zártam, a többi legfontosabb dologgal együtt fogom őrizni.

A nevedhez fűződik a DZD (Dél Zala Dombjai Ultra Trail - a szerk.) is, ahol többféle opcióban is lehet 300 vagy 600 km-t futni. Lubics Szilvi épp nemrég járt a 3X100 km-es útvonalon, az első etapot ráadásul épp Maráz Zsuzsival teljesítette. Te nem gondolkoztál még az induláson?

A DZD pályát ismerem, mint a tenyeremet. Mivel itt lakunk, nagyon sokszor futunk a DZD útvonalán, persze nem 300 vagy 600 km-t egyben. Ha van rá lehetőség, szívesebben megyünk inkább új helyre vagy más versenyére, a DZD-t nem magamnak terveztem. De persze nem kizárt, hogy majd egyszer egyben is végigmegyek, most nincs tervben.

ultraraba
Forrás: ULTRARÁBA

Melyik amúgy a kedvenc részed az útvonalban?

Kedvencem a terepfutók között csak Kékfűrésznek becézett szakasz, a Zalai-dombságban a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Homokkomárom – Valkonya – Homokkomárom közti része. Ez a legszintesebb útvonal a környéken, a szintrajz miatt hívjuk Kékfűrésznek. A 26 kilométeren 1200 méter szint van, adta magát a dolog, hogy rendezzünk is ezen a pályán egy tavaszi futóversenyt. Ez a rész különben pont a mi házunk mögötti erdőben van, úgyhogy ez nekem hazai pálya.

Kinek ajánlod az általad tervezett túrákat, legyen az a DZD, vagy az UltraRába?

A DZD szintideje úgy lett meghatározva, hogy a terepultrások mellett a teljesítménytúrázók is beleférjenek, így azoknak a terepultrásoknak és teljesítménytúrázóknak, akik otthonosan mozognak a 100-200 kilométeres távok világában, és szívesen megismernék a mi zalai erdőinket. Az UltraRába azoknak az evezősöknek való, akik jól ismerik a Rába folyót, megfelelő rutinnal rendelkeznek egy ilyen vadvíz jellegű folyón túrázáshoz, és van olyan edzettségük, hogy képesek a másfél napos folyamatos evezéshez.