ultrabalaton, ultrafutás,pályacsúcs, Bódis Tamás,

Megdőlt idén mind a férfi, mind a női pályacsúcs az NN Ultrabalatonon!

Forrás: NN Ultrabalaton
Sőt a férfi pályacsúcs kétszeresen is, mert a második helyezett szintén pályacsúcs időn belül ért célba!

Remek idő fogadta idén az NN Ultrabalaton futóit, nem volt kánikula, de a futásteljesítményt kedvezőtlenül befolyásoló egyéb időjárással összefüggő nehézségek sem. A jó felkészüléseken kívül, talán ennek is volt szerepe abban, hogy kiváló célidők születtek. Az idei UB-n a táv hossza 210 km, aminek pályacsúcsához Csécsei Zoltán tavaly futott pályacsúcsát átkonvertálva 17:31:29-en belüli időt kellett elérni, a női rekord az útvonalon pedig Maráz Zsuzsié és 20:44:54.

Az első férfi befutó Bódis Tamás lett, ideje - ami egyben új férfi pályacsúcs – 16 óra 34 perc 28 másodperc. Tamás a tavaly feladott Spartathlont követően ezt írta a közösségi oldalán: „Amennyiben nagy eredményt szeretnénk elérni, kockáztatni kell.” Ezt követően megműtötték a bal lábát egy elhúzódó sérülés miatt. A visszatérés során a felkészülése nagyon ígéretesen haladt, ugyan a két héttel ezelőtti 12 órás országos bajnokságon, szűk 5 és fél óra futást követően kiállt. A kapcsolódó közösségi bejegyzés szerint nem sérülés miatt, ezért joggal várhattuk a jó szereplést az idei UB-n. Tamás az eredménylista alapján szinte rajt-cél győzelmet aratott, egyre növelve az előnyét a végig második helyen futó Erős Tiborhoz képest, aki zsinórban harmadszor volt idén 100 kilométeres országos bajnok és a mostani Ultrabalatonnal indult el a komolyabb ultratávok felé.

❗️Helyzetjelentés az élről❗️ 49,6 km-nél: Bódis Tamás vezeti a mezőnyt 03:45:43-al, mögötte kicsit több mint 1 perccel,...

Posted by NN Ultrabalaton on Friday, April 29, 2022

Tibor pozíciója is végig stabil maradt. Célideje 16:50:29 lett, tehát még ő is Csécse Zoltán tavalyi pályacsúcsán belül teljesítette a versenyt. Tibor a közelmúltban megkapta a 2021-es év ultrafutó felfedezettje díjat. Edzője Maráz Zsuzsanna irányításával élete első Spartathlonjára készül. A harmadik helyezett a szlovák Tomas Borcin lett 19:40:13-mal. A 30 éves ultrafutó pár hete szintén harmadik lett az Istria by UTMB terepfutó verseny 128 km-es távján.

❗️Helyzetjelentés az élről❗️ 73,8 km-nél: Bódis Tamás vezeti a mezőnyt 5:35:23-al, mögötte kevesebb mint 4 perccel,...

Posted by NN Ultrabalaton on Friday, April 29, 2022

Az abszolút negyedik helyezett, első női befutó szintén pályacsúcsot döntött, a tavalyi UB második helyezettje, Cseke Lilla, 20 óra 15 perc 15 másodperc alatt ért célba. A Lillával idén készült korábbi interjúnk itt olvasható:

Csécsei Zoltán, a tavalyi első helyezett, pályacsúcstartó súlyos tüdőgyulladás miatt nem tudott idén rajthoz állni, napokig kórházban ápolták, szerencsére az állapota mostanra sokat javult.

A verseny állását ITT lehet követni.

Gratulálunk az első négy egyéni versenyzőnek és természetesen minden további csapatos futónak, az úton lévőknek pedig kitartást és sok erőt a még előttük álló kilométerekhez!