elit atleta

Sérüléseket okozhatnak a karbontalpú cipők?

Forrás: Getty Images
Az elmúlt években a karbon talppal készült szupercipők világszerte óriási sikernek örvendenek, élsportolók és már az amatőr futók körében is. Ám amióta ezek a speciális modellek spirálszerűen népszerűvé váltak megindultak a találgatások, hogy a nem rendeltetésszerű használat mellett esetleg sérüléseket okozhatnak-e, főleg a hobbi futók között?

Hivatalosan a mai napig még sehol a világon nem jelent meg olyan kutatás, amely kifejezetten a karboncipők és a sérülések közötti összefüggést vizsgálta volna. Ezek a futócipők ugyanis még nagyon újak a piacon, továbbá az iparágnak nem áll érdekében egy ilyen feltételezés alátámasztása. Senki nem rendelt egy kutatócsoporttól sem ilyen jellegű kimutatást, ám a téma sokakat foglalkoztat. A sporttudományokkal foglalkozó szakembereket is, akik időről időre keresik a válaszokat a különböző sérülések magyarázatára, például a karboncipők és bizonyos sérülésfajták közötti összefüggésekre is.

„Ezt a fajta sérüléskutatást rendkívül nehéz elvégezni, mivel egy ilyen átfogó tanulmány elkészítéséhez többszáz futó bevonása szükséges, ami nem csak, hogy roppant időigényes, de igen költséges is. Még egy gyártó sem talált fel olyan cipőt, amelyre egyértelműen kijelenthető, hogy csökkenti a sérülésveszélyt, ugyanis minden futó másképp fut. Az egzakt válaszhoz pedig a vizsgált alanyoknak egyedi cipőre lenne szüksége, erre azonban senki nem fordít ekkora összeget"
mondja Hannah Rice, a Norvég Sporttudományi Iskola biomechanika docense
„A kérdésre azért is problémás a válasz, mert az eddig ismert kutatások túlnyomó többségét elit, nem pedig szabadidős futókon végezték, akik nagyon eltérő módon edzenek és futnak. Egyre több bizonyíték támasztja alá azonban azokat a feltételezéseket, hogy az amatőr futók a karboncipőkben olyan fájdalmakat és sérüléseket szenvednek, amelyek a hagyományos cipőkben nem fordulnak elő.”
vallja Kim Hebert-Losier, az új-zélandi Waikatói Egyetem sportbiomechanikai kutatója
shalane flanagan
Forrás: Getty Images

Az instabil mozgásból eredő probléma

Kim Hebert-Losier részt vett egy futásdinamikai mozgáselemzéseket és sérülés kutatásokat vizsgáló tanulmány elkészítésében, ahol különféle cipőket, így karbonos változatokat is vizsgáltak, utcai futókon, hétköznapi körülmények között. A kutatás érdekessége épp abban rejlett, hogy nem laboratóriumi környezetben, nem futópadon és nem élsportolókat vizsgáltak, ám sajnos a konkrét eredmények még nem publikálták. Annyit azonban elárult a kutató a vizsgálatról, hogy meglepő feltételezéseket sikerült bizonyítani.

„Amint azt több futó egybehangzó véleménye is alátámasztotta, egyértelműen sikerült leszűrni, hogy hétköznapi, utcai körülmények között a karboncipőben nehezebb futni. A kanyarokban ugyanis sokszor instabilnak érzik benne magukat a magas talpkialakítás miatt. A kutatásban több résztvevő arról számolt be, hogy féltették a bokájukat a kifordulástól, és a válaszadók közül épp emiatt sokan azt mondták, hogy nem vennének ilyen cipőt, mert érzik benne magukat biztonságban az instabilitás miatt."
mondja Kim Hebert-Losier

További érdekesség volt az élsportolókkal folytatott beszélgetése, akik között szintén felmerültek hasonló aggodalmak.

„Ismerek egy elit triatlonistát, aki úgy döntött, hogy bizonyos versenyeken, ahol a futópálya útvonala kanyargós, nem áll ilyen cipőben rajthoz, mert félti a bokáját a ficamtól, egy másik profi triatlonos pedig a karbonos cipőjét okolta a legutóbbi versenye után, amikor három hétig csípőproblémákkal küzdött“
részletezi a szakember

A szokás hatalma

„Azt már sikerült a tudománynak bizonyítania, hogy a karbonos cipőben történő futás megváltoztatja a biomechanikát, mivel más izomcsoportok aktiválódnak."
mondja Liam Walton, az angliai INCUS Performance sportlabor tudományos munkatársa.
"A karbonlemezes cipők a rugalmas habbal való kialakításuk miatt jóval magasabbak. Egy ilyen cipőhöz az amatőr futók természetes mozgása nem tud úgy alkalmazkodni, ahogy egy profi versenyzőé, mivel soha nem volt kitéve olyan jellegű terhelésnek, amihez egy elit atléta igen. Ez egyszerű fizika. Teljesen más erőhatások érik a különböző izomcsoportokat, így könnyen látható az összefüggés a karbonos cipők, és bizonyos izomfájdalomak, valamint a potenciális sérülések között. Nem azt állítom, hogy egyértelműen sérülést okoznak ezek a cipők, de az izomfájdalmak iránti hajlam fokozódhat, amint egy amatőr futó a megszokott cipőjéről hirtelen karbonosra vált“
magyarázza Walton
Forrás: Getty Images
  • „A lényeg tehát abban rejlik, hogy másképp fogjuk használni az izomzatunkat, mint ahogy addig hozzászoktunk és ez az új jellegű terhelés megváltoztatja a futómozgásunkat. Ezt elkerülendő, érdemes az új cipőre fokozatosan átállni - teszi hozzá Hannah Rice - mivel a fokozatosság a kulcs a nem kívánt fájdalom vagy sérülés megelőzésében, így lehetnek az izmok képesek alkalmazkodni és megerősödni.”

  • Kim Hebert-Losier pedig felhívja a figyelmet a „Futni születtünk“ c. könyv megjelenése utáni sérülésáradatra. “Szó volt a benne a minimalista cipők előnyéről, majd ezt olvasva sok futó hirtelen boka-, vádli- és achilles-sérüléseket szenvedett, ahogy váltott, mivel a lábuk a párnázottsághoz és a stabil tartáshoz volt hozzászokva. Az új stílusú cipőhöz való fokozatos alkalmazkodás után azonban a futók lába erősebbé vált, amint a lábfej izmai is megszokták az új fajta terhelést."

    „Kulcsfontosságú tehát a fájdalom és a sérülések elkerülése érdekében, hogy egy új cipőhöz fokozatosan szoktassuk hozzá a testünket“ - magyarázza a kutató, aki a legendás Nike cipőről (Nike Zoom Vaporfly 4% Flyknit) is megosztja a véleményét. „Ennek a modellnek a legnagyobb előnye, hogy a kialakítása nagyon hasonló az általános futócipőhöz, így könnyebben szokja meg egy amatőr sportoló izomzata is, ám mindenképp azt javaslom, hogy ha ilyen cipőben szeretnél futni, akkor érdemes ésszerűen és fokozatosan bevezetned a mindennapos edzéseidbe“ - javasolja Herbert-Loiser.

  • Hannah Rice szerint a legnagyobb változást a gyorsaságban tapasztalják a futók, mivel ezek a cipők növelik a hatékonyabb izomhasználatot, ám ez csak akkor érvényesül, ha a felhasználás tudatossággal is párosul. Ezt a véleményt pedig osztja Kim Hebert-Losier is. "Ha a szervezeted már régóta megszokta, hogy egy bizonyos módon, egy bizonyos cipőben futsz, akkor egy új fajta, gyorsabb terheléshez nem fogsz tudni azonnal alkalmazkodni. Szóval az új cipő, új stílusú mozgást is igényel, ha valóban ki akarjuk használni annak a gyorsaságban rejlő előnyét. És akkor itt merül fel ismét a potenciális sérülésveszély kérdésköre is. Egyelőre nincsenek kézzelfogható adatok a karboncipők és a sérülések közötti pontos összefüggésekre, ám a sporttudósoknak van némi támpontjuk arra vonatkozóan, hogy mivel magyarázható a sérülések előfordulása."

A leggyakoribb futósérülések

„Minden cipőnek hatása van a terhelés eloszlására“ - magyarázza Hebert-Losier. Míg egy párnázottabb cipőt viselő futó esetében gyakoribb a térd-, a csípő- vagy a deréktáji sérülés, addig a minimalista cipőt viselők esetében inkább a lábfej, a boka, a vádli és az alsó lábszár sérülése kockázatosabb. "Ha a karboncipőkben tapasztalható sérülések eloszlását nézzük, a magasabb sarok és a habos kialakítás miatt inkább a párnázott cipőknél előforduló sormintát követhetünk le, így nagyobb valószínűséggel fordul elő térd-, csípő- és derékfájdalom. Az instabilitás miatt pedig bokaficamokkal is számolni kell" - teszi hozzá Kim.

Az izomsorvadás, mint potenciális veszély

Liam Walton szerint a karboncipők habjának ütéselnyelő tulajdonságai valójában csökkentik a bizonyos testrészekre ható erőket, elősegítve ezzel a sérülések megelőzését. Ám a történet korántsem ilyen egyszerű.

A Sports Medicine című szaklapban megjelent kutatásban a Nike specifikus modelljét vizsgálva bebizonyították, hogy a bokát és a lábfejben lévő lábközépcsont-ízületét kevesebb erőhatás éri futás közben. Viszont sporttudósok feltételezése szerint az alsó lábszár izmainak csökkentett teljesítménye hosszabb távon valójában ezen izomcsoportok sorvadásához vezethet, ami sérüléssel jár, így máris megkérdőjelezhető a cipő előnye.

„Az éremnek tehát két oldala van - mondja Walton. - Azáltal, hogy a bokát kevésbé hajlítjuk be, kisebb terhelés éri, így kisebb a sérülés esélye, de hosszabb távon, ha nem használjuk annyira ezeket az izmokat, akkor épp amiatt leszünk hajlamosabbak a sérülésekre" - magyarázza a tudományos munkatárs.

Ezt a kérdést viszi tovább Kim Hebert-Losier feltételezése is, aki azt is gyanítja, hogy az alsó lábszár izmai idővel elgyengülnek, amint a futók a karboncipők rabjaivá válnak.

„Az eddigi kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy ezek a cipők csökkentik a boka, a vádli és az Achilles, tehát potenciálisan az egész lábfej terhelését, ám nem vagyok abban biztos, hogy ez hosszú távon előnyös egy sportoló számára“
mondja Hebert-Losier

Lélektani tényezők

Vessünk egy pillantást bármelyik nagy maraton rajtvonalára, és nézzük meg miként növekszik a karboncipők népszerűsége. Nem szabad elmenni a pszichológiai tényezők mellett sem, amelyet akkor érez egy amatőr futó, amint a lábára húz egy profinak készült cipőt. Máris egyéni legjobbjára készül, motiváltabbá válik, növeli a futása sebességét, intenzitását és időtartamát, ami viszont fokozza a sérülés kockázatát. Sajnos a legtöbb futó ott téveszt nagyot, hogy a cipőtől várja el, hogy gyorsabb futó legyen.

„A futósérülések egyik legnagyobb kockázata az újdonságban keresendő. Túl hirtelen, túl sokat, túl gyorsan akar futni az ember, egy új cipő pedig csak növelheti a sérülés kockázatát, főleg ha mondjuk maratonra készül valaki“ - mondja Hannah Rice, akivel Liam Walton is egyet ért: „Az új cipőhöz új edzésmódszerrel kell hozzászokni. Sajnos több futó, és edző is számolt már be olyan sérülésről, ami akkor keletkezett, amint elkezdett valaki hirtelen karboncipőben futni. Közülük többen talpi fájdalomra, Achilles bántalmakra, vagy derékfájdalomra panaszkodtak legtöbben. Sajnos a másik, ami közrejátszik a sérülések kialakulásában, az a viselés lélektana. Ha a versenyen rajtad kívül mindenki karboncipőben várja a startot, csak te nem, máris hátrányban érzed majd magad“ - hangsúlyozza Walton.

eliud kipchoge
Forrás: Getty Images

Az arany középút

Nem jelenthető ki tehát egyértelműen, hogy a karboncipő nem való mindenkinek, és azt sem, hogy sérülést okoz. Amit a fentiek alapján azonban biztosra vehetünk, hogy ha úgy döntesz, hogy karboncipőben szeretnél futni, akkor ne egyik napról a másikra válts, hanem fokozatosan vezesd át az edzéseidbe, majd a versenyekre az új modellt.

„Hagyj időt a testednek, hogy hozzászokjon az új cipőhöz, mivel az izomzatnak alkalmazkodnia kell a megújult terheléshez“
hívja fel a figyelmet Hannah Rice

„Köztes megoldásként eleinte a karboncipőt csak a résztávos edzéseidre vesd be, míg a tempós futásdaidon, és a hétvégi hosszúk során váltogasd a megszokott modellt, így lesz ideje a testednek alkalmazkodni“ - javasolja Kim Hebert-Losier.

Walton szerint az is jó taktika, ha kitűzöl egy konkrét célt, mielőtt beszerzel egy karbont:

„Ha 20 perc alatti 5 km-t vagy akár 25 perc alatti 5 km-t szeretnél futni, akkor ezt tűzd ki célként. Amint elérted ezt a célt, gondolj a részletekre, dolgozz a fittségen, javíts a technikán, és növeld az erődet. És ha mindezt elérted, akkor szerezd be a hőn áhított karboncipőt. Ne feledd, az erőnlét, az állóképesség, a helyes táplálkozás, az egészséges életmód a 96 százalék, tehát először ezekre koncentrálj, aztán a cipő adja meg a hiányzó plusz négy százalékot“ - magyarázza Liam Walton

Forrás: https://www.runnersworld.com/uk/health/injury/a42067338/carbon-plate-running-shoes-injury/