maraton, versenycipő, futócipő, Eliud Kipchge,

Egy tanulmány szerint igenis percekben mérhető előnyre lehet szert tenni egy futóversenyen, ha megfelelő cipő van a lábon

Forrás: Anadolu Agency / Getty Imagesw
Ez alapján most már azt is tudjuk, hogy melyek a „leggyorsabb” lábbelik!

Négy-hat perccel lehetsz gyorsabb, ha olyan cipőt választasz, amiben „gazdaságosabb” a futás. Ez olyan lényeges különbség, amiért valóban érdemes a legjobbak közül választani, igaz az előny magas futásteljesítmény mellett jön igazán elő.

Az Austini Állami Egyetemen készült kutatás során számos népszerű és korszerű technológiával készült, úgynevezett karbontalpú versenycipőt vizsgáltak. A kutatás célja az volt, hogy kiderüljön, melyiknek van a legnagyobb hatása a futás „gazdaságosságára” egy hagyományos versenycipőhöz képest. A tesztek során két márka modelljei teljesítettek különösen jól. A Nike Alphafly javított a legtöbbet a futó teljesítményén (3,03 százalék), illetve két másik modell (Nike Vaporfly 2 és Asics Metaspeed Sky) pedig 2,72 és 2,52 százalékos teljesítménynövekedést mutatott egy hagyományos versenycipőhöz képest. Ez a három modell, minden más hasonló technológiával készült cipőnél, lényegesen jobb volt.

futócipő, versenycipő, karbontalpú futócipő, futócipő-teszt,
Forrás: Robin Skjoldborg

Vajon ezekben a cipőkben futók tisztességtelen versenyzéshez folyamodnak azokkal szemben, akik más modellekben futnak?

Az elmúlt évben a Nike vezető futócipő-gyártó volt a leggyorsabb hosszú távú futamokat illetően. Eliud Kipchoge és Brigid Kosgei rekordokat döntött Nike cipőkben. Más csúcsmárkák pedig igyekeztek a vezető technológiáknak megfelelő modelljeiket előállítani a versenyképesség miatt.

Jelen kutatás során a legújabb versenycipőket 12 férfi futó tesztelte nyolc egy mérföldes (1,6 km) próbafutás során. Azért nyolc, mert összesen ennyi futócipőt vizsgáltak. A futók két alkalommal tesztelték mind a nyolc cipőt. A vizsgálat kezdetekor mindegyik futócipő teljesen új volt.

A tesztcipők listája és a kapott eredmények a következők:

Nike Alphafly - 3,03 százalék
Nike Vaporfly 2 - 2,72 százalék
Asics Metaspeed Sky - 2,52 százalék
Saucony Endorphin Pro - 1,48 százalék
New Balance RC Elite - 1,37 százalék
Brooks Hyperion Elite 2 - 0,53 százalék
Hoka Rocket X - 0,08 százalék
Asics Hyperspeed - 0,0 százalék

maraton, futócipő, versenycipő, karbontalpú cipő,
Forrás: Lintao Zhang / Getty Images

A tanulmány megállapította, hogy a New Balance RC Elite és a Saucony Endorphin Pro csak 1,5 százalékkal javította a futás gazdaságosságát, ami 10-15 másodperces javulást jelentett 5 km-en egy hagyományos versenycipőhöz képest. A Saucony és a New Balance modellek szignifikánsan rosszabbul teljesítettek, mint az Asics Metaspeed Sky és mindkét Nike modell, amelyek mindegyike több mint 2,5 százalékos javulást mutatott.

Ez a hátrány egy 17 perces 5 kilométeres futó számára 20-30 másodpercet jelent a távon, ami egy 3 órás maratonfutó estén négy-hat percre fordítható. Ugyanakkor a karbontalpú cipők mindegyike jobban teljesített, mint a hagyományos versenymodellek, ami 1,5 százalékos teljesítményjavulást jelent. A tanulmány azt is megjegyezte, hogy futómechanikai szempontból a régi és új modellek között szintén lehetett különbségeket megfigyelni, például a hagyományos cipők esetén a talajjal való érintkezés ideje hosszabb volt, a lépéshossz szintén és így a futás ritmusa az átlagnál alacsonyabb.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

Egy futócipő önmagában persze sohasem ad gyors eredményt. A teljesítményeden viszont sokat javít, ha beleteszed a felkészülésbe a szükséges edzésmunkát és persze az erősítéseket!