olimpia, tokió, tokió 2021, tokió 2020, nyári olimpia

Már jelentették az első koronavírusos eseteket az olimpiai faluból

Forrás: Getty Images
Még mindig ott lebeg Demoklész kardja az idei nyári játékok felett, a japán olimpiai szervezőbizottság vezetője kijelentette, előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban mondják le az eseményt. A tokiói nyári olimpia megnyitója a hivatalos menetrend szerint holnap lesz.

Amikor tavaly elhalasztották az eseményt, a szervezők abban reménykedtek, hogy 2021-re a koronavírus világjárvánnyal sikeresen megküzd a világ. Mivel a vírus továbbra is jelen van valamennyi országban, szigorú szabályokat és protokollokat vezettek be annak megakadályozására, hogy maga az olimpia szuperterjesztő eseménnyé váljon. Ám sokak félelme vált valóra a napokban, ugyanis már regisztrálták az első igazolt COVID-19 eseteket a résztvevők között. Az első fertőzött - akit szombaton teszteltek - nem sportoló, hanem a játékokhoz kapcsolódó egyik tisztviselő. Értesülések szerint a tokiói repülőtérre érkezéskor még nem volt pozitív, de a faluban végzett szűrési folyamat során elvégzett teszt pozitív eredményt adott. A tisztviselő jelenleg 14 napos karanténban van.

A szervezőbizottság elnöke, Szeiko Hashimoto elmondta, hogy ha netán komolyabb pozitivitást tapasztalnak, megvan a forgatókönyv a járványhelyzet megfékezésére. Ennek ellenére az eset jelentős aggodalomra ad okot már csak azért is, mert azóta további pozitív eseteket találtak immár a sportolók körében is. Közben több ország sportolói döntöttek az önként választott elszigetelődés mellett, azaz nem érintkeznek senkivel az olimpiai faluban. Köztük nem találtak pozitív eseteket egyelőre.

olimpia, koronavírus, tokió 2020,
Forrás: Dan Mullan / Getty Images
Az olimpia első napján, július 22-én a Mexikó és Franciaország között zajló csoportmérkőzést üres stadionban játszák a futballisták.

Mindez óriási stresszt ró mind az olimpiára érkező sportolókra és a szervezőkre egyaránt. Hisz a koronavírus valamennyiük sorsát befolyásolhatja ezen az olimpián. A NOB szerint az olimpiai faluban tartózkodó sportolók és munkatársak legalább 85 százaléka oltottan érkezett, de mivel továbbra is folyamatosan érkeznek a résztvevők Tokióba, a vírus terjedésének kockázata csak nő. Keddtől a teljes pozitív esetszám elérte a 65-öt, és a szervezőbizottság vezetője nem zárta ki az utolsó pillanatban történő lemondást sem, ha a helyzet tovább romlik.

Az olimpia hivatalosan július 23-án kezdődik, azaz holnap és augusztus 8-ig tart. A paralimpiai játékok augusztus 24. és szeptember 5. között zajlanak. Az olimpián 33 sportág szerepel, 339 rendezvényen, 42 helyszínen. A paralimpián 22 sportág szerepel 539 rendezvényen, 21 helyszínen. A legtöbb esemény Nagy Tokió környékén zajlik, néhány futballmeccsre és a maratonra Sapporoban kerül sor.

Ez az olimpia azért is lesz rendhagyó, mert a versenyekre nem mehetnek be nézők, elvileg a helyiek számára 10 ezer helyet fenntartanak. A NOB és a vendéglátó ország közti szerződés szerint a fogadó város nem mondhatja le az eseményt, csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönthet így. Az olimpia lebonyolítását támogatta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, szerinte megfelelő COVID elleni intézkedések mellett lebonyolítható biztonságosan. A japán oldal részéről többféle vélemény született az olimpiával kapcsolatban az elmúlt hónapokban. Többen állították, hogy „lehetetlen” megrendezni a továbbra is fennálló világjárvány miatt. A vezető Asahi Shimbun újság májusi közvélemény-kutatása szerint a lakosság több mint 80%-a szerette volna törölni vagy ismét halasztani az eseményt, aminek Japánra nézve komoly anyagi következményei lehettek volna.

Japán összességében viszonylag alacsony esetszámokkal rendelkezett, de áprilisban új fertőzési hullám kezdődött. Július 21-ig 848 222 megerősített eset és 15 062 haláleset volt (szemben az Egyesült Királyságban például 5,5 millió fertőzésre 128 800 halálesetet rögzítettek).

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Minden, ami a nyári futásokhoz kellhet! Természetesen, fókuszban az olimpia, hiszen az ország együtt szurkolhat majd a hazai sportolóknak: a címlapon Krizsán Xénia hétpróbázó, aki a magyar atlétika feltörekvő csillaga, de összeszedtük, mely magyar atlétákért izgulhatunk majd, és milyen korábbi sikereket értek el a korábbi ötkarikás játékokon. Sok érdekes és hasznos cikk mellett egy 5km-es mellékletet is találsz a lapban, ami edzéstervekkel együtt segít a kezdőktől kezdve azoknak, akik végre 20 percen belül szeretnék lefutni ezt a távot. Érdemes fellapozni! Még több információ: ITT

 

595 Ft

Japán csak februárban kezdte meg az emberek oltását, később, mint a legtöbb fejlett ország. A csaknem 126 millió lakosú Japán lakosságának 22%-a kapta meg az oltást. Jelenleg 159 országból érkeznek sportolók és közreműködők az olimpiára.