maraton, olimpia, szoptatás, szoptató anya, tokió 2021

A babájukat szoptató olimpikonok vihetik a gyermekeiket az olimpiára

Forrás: Kevin C. Cox / Getty Images
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pár napja jelentette be, hogy lehetőséget biztosítanak a szoptató anyáknak arra, hogy magukkal vigyék kisbabájukat a tokiói olimpiára.

Óriási megkönnyebbülést jelent ez több olyan sportolónő számára, akik pici babák mellől indulnának útra, így ugyanis nem kell választaniuk a között, hogy inkább otthon maradjanak vagy versenyezzenek az olimpián.

A sportolónők között van Aliphine Tuliamuk, az amerikai atléta maratonon áll rajthoz Tokióban, ő maga még májusban nyújtott be kérelmet az olimpiai szervezőbizottságnak, hogy engedélyezzék 4 hónapos kislányának, Zoe-nak, hogy vele tartson a nyári játékokra. A NOB kapcsolódó közleménye így szól: „Nagyon örülünk annak a ténynek, hogy sok anya a legmagasabb szinten képes versenyezni, beleértve az olimpiai játékokat is. Nagy örömünkre szolgál, hogy a tokiói olimpia szervezőbizottsága különleges megoldást talált ki a szoptató anyák és kisgyermekeik Japánba történő belépését követően.”

A szervezők korábban már jelezték, hogy nemzetközi nézőközönség, így például a sportolók családtagjai számára sem lesznek látogathatóak az olimpiai események. Ebbe a kitételbe gyerekek is beletartoztak. Ugyanakkor számos sportoló beszélt az anyák, különösen a szoptató anyák problémáiról, köztük a kilencszeres olimpiai érmes Allyson Felix, aki nemrégiben kvalifikálta magát az ötödik olimpiájára. „Érzékenyen érint a szoptató anyukák problémája” – mondta az amerikai sprinter. „Emlékszem, amikor Cammy még egy éves sem volt, mennyire jó volt a közelemben tudni, míg versenyeztem.” Allysonnak ez lesz az első olimpiája anyaként, kislánya, Cammy 3 éves lesz ősszel.

A szervezők most enyhítettek a korlátozásokon, a szoptató édesanyáknak nem kell nehéz döntést hozniuk. „Tekintettel arra, hogy a tokiói játékokra egy világjárvány idején kerül sor, sajnos el kell utasítanunk, hogy a sportolók családtagjai vagy közeli hozzátartozói elkísérhessék őket a játékokra” - mondták a szervezők. „Azonban a szoptató anyák egyedi helyzetére való tekintettel, lehetőséget biztosítunk számukra, hogy gyermekeik elkísérhessék őket Japánba.”

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft

Fontos tudni, hogy mit okoz, ha az anyukát és a babát elválasztják egymástól a szoptatás időszakában.

Ha szeretne tovább szoptatni az anya, lehetőleg szoptatásbarát etetőmódszert kell választania a távollét időszakában és annak a személynek, aki ellátja a babát így kell táplálnia a kicsit - lehetőleg anyatejjel, amit fagyasztóban összegyűjthet maga az anya is, de ha nincs akkora feleslege, hogy a távollét előtt hetekkel gyűjtögessen (fejjen) és közben tápláljon is, donortejet kell találnia a baba számára. Ha ez nem áll rendelkezésre, a tápszer az egyetlen megoldás.

Míg távol vannak egymástól, hogy az anya teje ne apadjon el, folyamatosan fejnie kell, ám a kézi, illetve gépi fejés soha nem olyan hatékony, viszont kellően fárasztó, pláne több héten keresztül, naponta több alkalommal, az edzések és versenyek mellett.

A legjobb megoldás mind az anya, mind pedig a baba számára, ha együtt maradhatnak végig!

A Reuters információi szerint az érintettek az olimpiai falu területén kívül lesznek elhelyezve, mert az a terület szigorú korlátozások alatt fog állni a járvány miatt. Csak sportolók és olimpiai tisztviselők léphetnek be az olimpiai falu területére.