koronavírus,járvány,Eliud Kipchoge,utazási tilalom

Kenya nemzetközi utazási tilalmat írt elő a sportolók számára a koronavírus-járvány miatt

Forrás: Getty Images
Ennek megfelelőn a világ legjobb futói közül lesz, aki nem tud versenyezni a következő hónapban.

Az összes kenyai sportszervezet megkapta a hivatalos tájékoztatást arról, hogy a sportolók nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken. A döntés a lakosság és az ország egészének védelmét szolgálja.

Most hétvégén került volna megrendezésre a United Airlines New York Félmaraton, melyen két kenyai sportoló, Joyciline Jepkosgei és Benard Ngeno vett volna részt. Egyébiránt a versenyt magát is törölték.

koronavírus,járvány,utazási tilalom,Joyciline Jepkosgei
Forrás: Getty Images

Az ominózus utazási tilalom egy hónapra érvényes és 2020. április 9-én szűnik meg. Ha a tilalmat meghosszabbítanák, az drasztikusan megváltoztathatja azon nagy versenyek elit mezőnyét, amelyeket még nem töröltek az eredeti időpontból és indulnának rajtuk kenyai sportolók. Eliud Kipchoge és az etióp Kenenisa Bekele közti nagy várakozást megelőző csata Londonban például elmaradna, de Brigid Kosgei sem tudná így megvédeni címét a brit futamon.

A Boston Maratonon Edna Kiplagat, Lawrence Cherono és Geoffery Kirui indultak volna. Az április 20-ra tervezett nagy esemény új időpontja szeptember 14. A London Maraton szervezői még nem hoztak döntést az idei verseny sorsáról.

UPDATE! A cikk szerkesztését követően került ki a hír, hogy a London Maratont 2020. október 4-re halasztották!

Tavaly novemberben, a New York Maratonon még gond nélkül zajlottak a sportesemények, szűk öt hónappal később a világ minden szempontból a feje tetejére állt a koronavírus-járvány kitörése miatt.