terepfutás, hardrock 100, Francois Dhaene, pályacsúcs,  ultrafutás,

Kicsoda François D’Haene, a Hardrock 100 új sztárja?!

Forrás: Daniel Petty / Getty Images
Túl azon, hogy ezzel az impozáns eredménnyel gazdagította eddig sem szerény trófeáit, érdemes megismerkedni kicsit a francia terepfutóval!

A 35 éves François D’Haene gyógytornász végzettségű, a borászatban is elmélyült terepfutó, a hegyek és a természet szerelmese a franciaországi Beaujolais-ban él feleségével és három gyermekével. A lyoni régiótól északra fekvő kellemes hullámzású táj tökéletes hely számára a napi edzésekhez, ugyanakkor másfél órányi távolságra az Alpok magasabban fekvő területeit is eléri.

Az Alpok északi részén, Savoie régióban nőtt fel. Kezdetben atletizált, sífutott, kerékpározott, hegyet mászott, de bármilyen olyan tevékenységben szívesen vett részt, ami szabadtéren zajlott. Az igazi szabadságot és értéket mégis a terepfutásban találta meg, ami kevésbé strukturált edzéseket és versenyeket jelentett számára és jelent a mai napig. Ösztönösen vált terepfutóvá, ebben a sportban egyesül számára a szenvedély, az öröm, a felfedezés, az utazások és a versenyzés izgalma.

Sportolóként különösen vigyáz az egészséges életmód fenntartására, úgy érzi, ezzel is támogatja azt, hogy az álmai valóra váljanak. A terepfutás szerinte olyan időtöltés, amit az öröm és az élvezet táplál, és ez bárki számára elérhető nap mint nap.

2017 - UTMB - Meta de todos sonhos provavelmente a prova mais competitiva trail lote fotografias nunca antes publicada photo powered by Prozis | Miro Cerqueira

Posted by Miro Cerqueira - Photography on Thursday, September 3, 2020

A világ egyik legjobb terepultra-futójává vált az évek során. Az élsport stressze és nyomása ellenére arra törekszik, hogy az elvárások ne férkőzzenek be túlságosan élete minden területére. Azzal, hogy hű marad önmagához, olyan intenzív örömöt talál a terepfutásban, ami táplálja és kiegészíti a fizikai örömöt: ez az, ami tükröződik a futásain és a teljesítményén.

Legfontosabb eredményei

2012-ben, 2014-ben és 2017-ben megnyerte az Ultra-Trail du Mont-Blanc-t, 2013-ban, 2014-ben és 2016-ban az Indiai-óceánon található Réunion sziget Grand Raid 168 km-es útvonalán nyert. Ő az első Ultra-Trail World Tour győztese, az UTMB pályacsúcstartója (2017-ben a valaha volt legerősebb mezőnyben futott 19:01:32 másodpercet), illetve ő tartja a korzikai GR20 útvonal gyorsasági rekordját is, ami 31 óra 06 perc. 2017. októberében (az UTMB győzelem után két hónappal) új rekordot állított fel a kaliforniai Sierra Nevadában található John Muir útvonalon, 2 nap, 19 óra 26 perc alatt tette meg a 359 km hosszú útvonalat.

Három nappal ezelőtt, azaz július 17-én pedig megnyerte a Hardrock 100 mérföldes futamát, megdöntve az óramutató járásával ellentétes, illetve a valaha futott leggyorsabb időt, amiket eddig Kilian Jornet tartott. Egészen pontosan 21 óra 45 perc 51 másodperc alatt ért körbe a legendás amerikai verseny 160 km hosszú útvonalán.

Ouray Hardrock Hundred Endurance Run François has past the half-way mark, 56.6 miles. François lead 9mn behind Dylan...

Posted by François D'haene on Friday, July 16, 2021

A Hardrock-on kezdettől fogva François vezetett. Bő 50 km-rel a rajt után csupán 5 perc volt közte és a második, illetve harmadik helyen futó Dylan Bowman és Ryan Smith között, ám ez a különbség folyamatosan nőtt a verseny során. François a versenyen két iramfutó Jim Walmsley és Dakota Jones segítségét élvezhette. Hosszú távú amerikai terepversenyeken szokás az iramfutó igénybevétele. A Hardrock 100-on idén 42,2 mérföldtől (kb. 68 km) kísérhette iramfutó a versenyzőt, 60 évnél idősebb futókat a teljes távon kísérhetik.

François előnye a mögötte futó Dylan Bowman-hez képest az utolsó ponton (82,1 mérföld / 132 km) 28 perc volt, ezt az előnyt a célban 1 órára növelte! Óriásit futott hát, végig magabiztosan, jó erőben haladt. A verseny után elmondta, hogy jobban alakult a verseny sokkal, mint amire számított. Az eseményt magát is pozitívan értékelte. Terepfutóként, sokat tapasztalt versenyzőként fontos volt számára ennek a legendás útvonalnak a teljesítése, amolyan bakancslistás kihívás, ami karrierje egyik legjelentősebb állomása lett köszönhetően az eredménynek.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

Első indulása előtt magára a sikeres célba érkezésre fókuszált, nem tervezett közben új pályarekordot futni. Elméletileg el tudja képzelni, hogy még ennél is jobbat fusson, hisz már tapasztaltabban állna rajthoz, ám az számára is kérdés, hogy szervezete is bírna-e egy gyorsabb iramot. Arra a kérdésre, hogy az első egyben az utolsó Hardrockja volt, a válasza természetesen az volt: reméli nem, bár sok összetevős az, hogy ismét indulhasson és itt megjegyezte a Covid helyzetet is, ami nagyban befolyásolja, hogy milyen versenyzési lehetőségei vannak. Egyelőre élvezi a teljesítés, a siker, az új pályacsúcs örömét, hat hét múlva pedig vár rá az UTMB ismét, amit viszont különösebb nyomás nélkül szeretne teljesíteni.

Ha kíváncsi vagy az idei Hardrock 100 eredményeire, ITT megtalálod és böngészheted.