terepfutás, ultrafutás, hardrock 100, futóverseny,

Két év szünet után a hétvégén ismét lesz Hardrock 100

Forrás: Daniel Petty / Getty Images
2018-ban rendezték meg utoljára az Egyesült Államok legnehezebbnek mondott 100 mérföldes terepversenyét, aminek központja a coloradói bányaváros: Silverton.

A Hardrock 100 a San Juan-hegységben lévő 161 km hosszú útvonal, amely 10 000 méter szintemelkedést tartalmaz. A legmagasabb pontja, amire a futók felmennek, a 4285 méter magas Handies Peak. A Hardrock 100-at 1992-ben rendezték meg először, a környéken letelepedett bányászoknak állítanak ezzel emléket, akik megépítették azokat a bányászati ösvényeket, amelyeken a verseny nagy részén futnak. Érdekessége ennek a pályának, hogy évről-évre változik az útvonal iránya. A finisherek nem célkapun futnak át, hanem megérintik, megcsókolják a Hardrock-ot, ami egy bányászott kőtömb, rajta festett kos fejjel. A teljesítésre 48 óra áll az indulók rendelkezésére.

Forrás: hardrock100.com
Az idei futamot az óramutató járásával ellentétes irányban rendezik.

A pályacsúcsot mind a két irányba Kilian Jornet tartja. 2014-ben az óramutató járásával egyező irányban futott 22:41:33-at, 2015-ben az óramutató járásával ellentétes irányban 23:28:10 alatt ért körbe. A női csúcstartó is egy és ugyanaz mindkét irányban, Diana Finkel 2009-ben 27:18:24-et futott az óramutató járásával ellentétes irányban, egy évre rá, 2010-ben, 28:32:06-ot ért el az óramutató járásával megfelelő irányban.

A verseny történetében többször is előfordult, hogy nem tudták megrendezni, hol azért, mert túl sok hó volt a magasabb régiókban (1995), hol azért, mert erdőtűz által volt érintett az útvonal (2002). Két évvel ezelőtt, 2019-ben a San Juan-hegységben a téli szezon alatt rengeteg hó esett, ez több száz lavinát eredményezett. A nyomukban maradt kidőlt fák és törmelékek hosszú hónapokra járhatatlanná tették az ösvényeket és a hegyi utakat, kitakarításuk lehetetlenné vált a júliusi verseny idejére. Tavaly a koronavírus világjárvány miatt nem lehetett Hardrock 100.

Mit jelent a Hardrock a helyiek számára?

Silverton városa ugyanolyan nehézségekkel küzd, mint bármelyik más település a világon. Vannak politikai természetű nézetkülönbségek, környezetvédelemmel kapcsolatos viták, a népességnövekedés miatti folyamatos fejlesztési törekvések szülte feszültségek, DE a Hardrock 100 mindig összehozza ezt a 460 állandó lakosból álló kisvárost. Az elkövetkező napokban minden visszatér számukra a „normális” kerékvágásba. Az ország minden részéről érkeznek futók, és néhány külföldit is fogadnak. A Hardrock 100 mezőnye aprócska sok más nemzetközi hírnévnek örvendő terepfutó-versenyéhez képest. Idén 146 futót várnak a rajthoz, hogy részt vegyenek ezen az epikus utazáson Colorado legdurvább hegyvonulatán keresztül. A verseny lebonyolításához szükséges feladatokban a helyiek örömmel vesznek részt, legyen szó akár frissítőpont üzemeltetésről, útvonal biztosításról, a futók szupportálásáról bármilyen módon.

„Örökkévalóságnak tűnik az utolsó Hardrock óta eltelt idő és alig várom, hogy visszatérhessek” – mondja az amerikai ultrafutó, Michael Wardian, aki a harmadik teljesítésére készül idén. „Igen ez is csak egy verseny, én mégis izgatott vagyok, mert visszatérhetek a hegyek közé egy csomó nagyszerű emberrel együtt. Megünnepelhetjük annak lehetőségét, hogy ismét megmozgathatjuk a testünket ezeken az ösvényeken. A Hardrock amolyan családias esemény, végre ismét lesz lehetőségünk családként találkozni.”

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

Az idei futamot az óramutató járásával ellentétes irányban rendezik, Sherman (Lake City), Ouray, Telluride és Ophir hegyi városkákat összekötve. Útközben 13 darab 3500 méter feletti hágót érintenek a futók, illetve a 4285 méter magas Handies Peak-et. A pálya megfelelő állapotban van, az időjárás mérsékeltnek mutatkozik némi esővel és éjszakai felhősödéssel. De bármilyen is legyen az időjárás, ez egy klasszikus futó vs. hegyek csata lesz, amin a sokéves veteránok és az először rajtolók épp úgy izgalmas „színházat” produkálnak a fronton.

A versenyzők

A női futam favoritjai Darcy Piceu, Courtney Dauwalter és Sabrina Stanley lehetnek, illetve Meghan Hicksnek is szerepelnie kellene a mezőny eleji csapatban. Mindannyiuk jelentős hegyi tapasztalattal rendelkezik. A 46 éves Piceu, a Hardrock háromszoros bajnoka (2012-2014), négyszeres teljesítője. A 36 éves Dauwalter, az utóbbi években nyert a Western States-en, a Moab 240-en, a Tarawera 100K-n, a Big's Backyard Ultra-n és az UTMB-n. A 31 éves Stanley egyik nagy előnye, hogy Silvertonban él, számára a Hardrock 100 útvonala hazai pálya. Ő az utolsó évben megrendezett verseny női elsője, a legendás Nolan’s 14 gyorsasági rekordere, híres a gyorsaságáról és szívósságáról még igen komoly útvonalakon is. Nem elhanyagolható a 42 éves Hicks, aki az év nagy részében szintén Silvertonban él, kétszer is bekerült a Hardrock legjobb hat nője közé (2015, 2016) és megnyerte a Marathon du Sables-t.

A férfiak mezőnyében megtalálható az utolsó Hardrock címvédője, a 49 éves Jeff Browning. Ehhez az elsőséghez hozzátartozik, hogy a verseny jelentős részén a második helyen futott, a francia Xavier Thévenard mögött, akit – miután segélyállomáson kívül segítséget fogadott el – a 91 mérföldnél lévő pontnál (kb. 146 km) kizártak. A 35 éves háromszoros UTMB győztes Francois Dhaene is rajthoz áll idén – első teljesítésére készül. Több hete már, hogy megérkezett az államokba és elkezdte az akklimatizációt Coloradóban, a verseny útvonalán. Indul a szintén francia Julien Chorier, 2011-ben ő nyerte meg a Hardrockot, 2014-ben az akkor pályacsúcsot futó Kilian Jornet mögött a második helyen finishelt, illetve van három top 10-es UTMB teljesítése.

A Hardrock veteránjai között szerepel az 59 éves Kirk Apt, aki 2000-ben nyert, a 25. Hardrockja előtt áll idén Kirk. Az ötszörös női győztes, Betsy Kalmeyer is rajthoz áll, 20. alkalommal próbál 60 éves korában célba érni. A zsinórban 15. teljesítésére készül az 50 éves Chris Twiggs, 2005-ben ért célba először a Hardrockon. A legidősebb indulók között van a 70 éves legenda, Scott Mills, aki megpróbál célba érni a 10. Hardrockján. Mills egyébként 20 alkalommal teljesítette a Western States 100-at is. Van még két korábbi bajnok a rajtlistán, az 1999-es férfi győztes, Blake Wood és a 2003-as női győztes Betsy Nye.

A verseny pénteken rajtol, ITT lehet követni az eseményeket.