eliud kipchoge

Eliud Kipchoge, aki modellt állhatna a futás szobrához

Forrás: Nike
Ismerd meg a világ legjobb futóját!

Ahogy Eliud Kipchoge a kilométereket rója egy maratoni versenyen, mintha a napot látnánk felkelni. Nem a reklámba illő napfelkeltéről van szó, a giccses, narancsfényben úszó pillanatról, amikor izzó csillagunk aranytányérja remegő távlatban áttöri a kéklő láthatárt, és új élet, új nap, új akármi veszi kezdetét. Hanem a napról, ahogy felkel és elindul az útján, feltartóztathatatlanul, nyugodtan, fáradhatatlanul, minden áldott reggel. Igen, ugyanaz a fénylő korong az égen, ami mindenkire egyformán süt és amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni munkába menet: pedig ott van, besüt a hálószoba ablakán, beragyogja a kertet, megcsillan az autó szélvédőjén.

1 / MONZA,
OLASZORSZÁG, MÁJUS 6.: Eliud megkísérelte lefutni a maratont két órán belül a Nike Breaking2 projekt keretében 2017-ben, de sajnos lemaradt róla pár másodperccel.

Ahogy a nap felkel, ahogy Kipchoge fut – két egészen apró részlet egyetlen fényképen megragadva –, felfoghatatlanul fontos a Föld nevű bolygó életében. Látványos jelenség. Kipchoge kérdés nélkül minden idők legbámulatosabb hosszútávfutója, aki először súrolta közelről a bűvös kétórás maratoni időt. Aki mosolyogva fut. Kozmikus értelemben a mi napunk egy teljesen átlagos kis csillag, pont olyan szerény, mint a 2016-os olimpiai aranyérmes Kipchoge, aki csak vállat von, ha kérdezik, és annyit mond: ő csak fut, mint bárki más. Talán ez a szerénység az oka, hogy senki nem vette még észre: elérkezett a Kipchoge-korszak. Helló, tessék felébredni! Kiről beszélünk? Serena Williams, Mike Trout, Tom Brady? Itt van helyettük az acélos izomzatú, 34 éves kenyai atléta, aki úgy fut, mint egy kecses gazella, az arca szelíd, a szíve egy költőé, a lelke egy gondoskodó apáé. Számomra itt és most nincs felemelőbb élmény a sport történetében, mint végigkövetni, ahogy Kipchoge maratont fut.

2 / KAPTAGAT, KE-NYA, MÁRCI-US 17.: Kipchoge éppen egy edzésen vesz részt hazájában a sporttársaival 2017-ben.Az ottani csapat kemény mezőnyt jelent, minden edzés igazi kihívás.

Megéri az internetes élő adással kínlódni, megvárni, amíg átugorhatom a YouTube-hirdetéseket, vagy kivárni a reklámszünet végét valamelyik csatornán, ahol nagy ritkán közvetítenek egy maratonit, amelyen Kipchoge is indul.

Lehet, hogy neked nem jön be. Lehet, hogy nem is hallottál róla, senki nem értesített, hogy manapság Kipchoge a legdinamikusabb hajtóerő a maratoni futás frontján. Nemrég döntötte meg – mit döntötte, szétzúzta – a világcsúcsot 2:01:39-es célidővel Berlinben. A számok önmagukért beszélnek: az első félmaratonját egy órán belül futotta, ez a valaha volt harmadik legjobb debütálás a táv történetében. Egy évvel később nyerte első maratoni versenyét Hamburgban, több mint két percet ráverve az élmezőnyre, új pályarekordot felállítva. Ugyanabban az évben Berlinben, az első nagy megméretésén másodikként futott célba a korábbi világcsúcstartó Wilson Kipsang mögött. Kipchoge élete második maratoni versenyén a világ ötödik legjobb idejét futotta a távon. Azóta minden nemzetközi versenyt megnyert, amelyen indult, többek között olimpiai aranyat szerzett Rióban. Kilenc győzelem egymás után: háromszor Berlinben, kétszer Londonban. Ezenkívül a Nike Breaking2 programja keretében a valaha mért legjobb maratoni időt futotta (2:00:25) a monzai Forma–1-es pályán egy felvezető autót követve, messze lekörözve a többi versenyzőt.

Minden sportteljesítménynél és aranyéremnél ékesebben csillog azonban Kipchoge lelki eleganciája. Soha nem becsmérli a vetélytársait vagy kicsinyíti az ellenfelei érdemeit. A közösségi oldalakon kimért és szerény jelenléte példamutató. Versenyszellemben nem ismer tréfát, mégis úgy tűnik, hogy nem érdeklik a riválisai. Tavaly április 18-án, a londoni maraton rajtja előtt ennyit írt a Twitteren: „Csak az jár a fejemben, hogy egy gyönyörű versenyt szeretnék végigfutni.” Elsőként ért célba. És gyönyörűen futott. Házas ember, három gyermek édesapja, spártai életet él, csak helyi ételeket eszik és nem használ étrend-kiegészítőket. Hazájában, Kenyában egy elit edzőtábort működtet, ahol fiatal kenyai futókat képez és támogat, a szállást és étkezést ingyenesen biztosítva számukra. Amikor ő is ott van, egy edzőtárssal osztja meg a szobáját. Az edzések között a gazdaságban dolgozik, zöldséget szed és pucol. A vécét is ő takarítja, szóra sem érdemes. „Az életnek a boldogság az értelme – vallja. – Ezért hiszek a nyugodt, egyszerű, visszafogott életben. Szabadon, kötöttségek nélkül.” Ja, persze, mondhatnánk. Most tényleg? Ezt mondja a világelső legenda?

Fontos a jellem. Ettől lesz fontos egy sportoló. Persze a számok, részidők, eredmények, rekordok is fontosak, ettől hiteles a sport, a bizonyosságtól, hogy pontosan mérhető eredménnyel és teljesítménnyel versengünk egymással. Semmi baj a számokkal. Kipchoge ezt is kipipálja, sorra nyeri a versenyeket.

robotgirl,lukovczki