mezei futás, Böhm Lilla, atlétika, 10 000 méter, országos bajnokság,

Elhivatott katona és céltudatos futó, szokatlan kombináció pláne egy nőtől – Böhm Lilla friss kétszeres 10 000 méteres magyar bajnok futóval beszélgettünk

Forrás: MASZ
Böhm Lilla többszörös magyar bajnok mezei futó és május elseje óta kétszeres 10 000 méteres magyar bajnok az egyik jó példája annak, hogy munka mellett is lehet kimagasló eredményeket elérni és fejlődni.

Bár véleménye szerint egy bizonyos szintig lehet így a célokat megálmodni, a futást - mint amolyan fél-profi tevékenységet – viszont így is lehet szenvedéllyel űzni! Versenyzett korábban sprint és középtávokon, de ma már egyértelműen hosszútávfutónak vallja magát, és persze katonának, elsősorban annak! A 10 000 méteres országos bajnokságot 34:13:54-es új egyéni csúccsal nyerte.

„Magát az atlétikát 2004-ben kezdtem Miskolcon, ott születtem és ott is nőttem fel” – meséli a BHSE 27 éves sportolója a kezdetek történetét. „Úgy mentünk le az első edzésre, hogy megnézem és kipróbálom milyen, de rögtön megtetszett és ott ragadtam. Kubicskó Zsuzsanna foglalkozott velem kezdetben. Gyerek korcsoportban mindent kipróbáltam, az ügyességi számokat, a rövidtávfutást, de hosszabb távokon már akkor is tehetségesebbnek mutatkoztam. Ezt követően kerültem át egy olyan csapatba még Miskolcon, ahol Deák Géza már 800 méterre, 1500-ra és 3000 méterre készített. 2013-ban az érettségi után jöttem Budapestre a tanulmányaim miatt. Akkor abba is akartam hagyni az atlétikát, majdnem egy évig nem versenyeztem, csak hobbi szinten futogattam. Aztán újra elkezdtem versenyezni, hiányzott a közeg, de volt egy kis rábeszélés is. Így kerültem 2014-ben Kárai Kázmérhoz, a KSI-be.”

2015-ben volt egy hirtelen ugrás a távot illetően, futottál egy félmaratont, hogyan jött az ötlet arra, hogy indulj?

800 méterre és 1500-ra készültem abban az évben. Ráadásul, ha jól emlékszem beteg is voltam azon a félmaratonon. Úgy voltam vele, hogy elindulok és meglátom, mi lesz. Végül végigfutottam, de azóta sem indultam többször ezen a távon. Viszont nem zárkózom el attól, hogy idővel fogok utcai versenyeken indulni. Most a két fő csapásirány az 5000 és a 10000 méter, illetve a mezei futást is nagyon szeretem, mert nem olyan monoton, mint a pálya, hanem kicsit izgalmasabb. Kicsit kiszakít abból a rutinból, amit a pályán megélek. Ezért is lenne jó idővel az utcai futásban is kipróbálni magam.

🏆Böhm Lilla 🥇 a női 5 kilométeres mezei futás országos bajnoka! A Budapesti Honvéd versenyzője után másodikként a...

Posted by Magyar Atlétika - Hungarian Athletics on Sunday, March 21, 2021

Azt olvastam rólad, hogy katona vagy és a 10 000-res OB-ra katonai szolgálatból érkeztél.

Igen, hivatásos katona vagyok. Négy hetes terepgyakorlaton vagyok, most a második hét telt el. Pont az első hét után volt a 10 000 méteres magyar bajnokság. Előtte viszont edzőtáborban voltam, ilyen szempontból jól jött ki, viszont az OB előtt közvetlenül nem tudtam pihenni. Mentálisan és fizikailag is fáradt voltam. Sőt az év elején is voltak egészségügyi problémáim. Ezek emiatt azt lehet mondani, hogy minden ellenem szólt. Mégis sikerült összeraknom magam annyira, hogy oda tudjak tisztességesen állni, bár nem vagyok elégedett az időeredménnyel. Úgy gondolom, hogy többet tudok. Az edzéseim alapján azt beszéltük az edzőmmel, Káldy Zoltánnal, hogy egy bátrabb tempót vállalhatok, de közbeszólt a gyakorlatom, ami az utolsó pillanatban derült ki. Ezért az időt elengedtem, de a helyezést próbáltam tartani.

A mostani 10 000-res OB taktikai verseny volt számodra és ez segített abban, hogy meg tudtad nyerni. Hogy volt ez?

Úgy voltam vele, hogy megnézem, a versenytársaim milyen tempóban kezdenek és próbálok tapadni, ha tudok. Fogalmam sem volt, hogy egy ilyen fárasztó hét után, mi az, amit bevállalhatnék. Egész sokáig futottunk együtt az élen Szabó Nórival, Erdélyi Zsófival és Bragmayer Zsanival. Olyan 3-4 km környékén picit lassulni kezdtem, de azt terveztem, hogy 5-6 kilométerig még megpróbálok maradni Nóri mögött. Aztán egy nagyon erős kört belefutottam, majd visszaálltam a korábbi tempóra, mert túl erős volt az iramváltás, kicsit meg is borultam. Viszont fejben nagyon jól össze tudtam rakni ezt a futást. Azt beszéltük meg az edzőmmel, ha érzek egy kis erőt magamban és a lábaimban, akkor próbáljak meg egy erősebb kört futni, ha a többiek elbírják, akkor többször is fussak bele egy-egy gyorsabb kört a távba. Ha helyezésről beszélünk egy versenyen, akkor nem feltétlenül az a cél, hogy egy tempóban végigfussuk a távot, hanem akkor érdemes ilyen kis iramváltásokkal próbálgatni, hogy ki az, aki leszakad emiatt.

Hogy tudsz olyankor edzeni, amikor van egy többhetes gyakorlatod?

Nehezen, most például reggeltől estig folyamatos a foglalkoztatás, harcászati feladatokat végzünk elméleti és gyakorlati foglalkozások keretében. Kora reggel tudtam elmenni futni, az volt a biztos időszak, amikor még nincs semmi, ami közbe tud szólni. De ezek a helyzetek nem annyira ismeretlenek, mert volt már ilyen máskor is. Voltam például határszolgálaton, ott sem ideális körülmények között futottam, mégis elvégeztem az edzéseket.

Vasárnap este a Vasas Pasaréti Sportcentrumában rendezték a 2022-es 10 000 méteres Magyar Bajnokságot, ami Böhm Lilla és...

Posted by Magyar Atlétika - Hungarian Athletics on Monday, May 2, 2022

Miért választ egy fiatal nő ilyen pályát?

Ezt sokan megkérdezik. Gimnazista koromban megtetszett a rendőri vagy a katonai irányvonal, ezért jelentkeztem a Közszolgálati Egyetemre. Tetszett maga az iskola, illetve a honvédségen belül is sok irányba el lehet indulni. Többféle beosztásban teljesítettem már szolgálatot, vannak benne jó lehetőségek. Most például térképész beosztásban vagyok, de dolgoztam már hadműveleten, illetve századparancsnok-helyettesént is a szervezeten belül.

Mik az elkövetkező időszak tervei számodra futóként?

Szeretnék 10 000 méteren végre egy olyan időt futni, amire azt mondom, hogy tényleg jó, mert érzem, hogy több van még bennem. Nem tartanám lehetetlennek, ha jól alakulnak a körülmények, hogy mondjuk a két év múlva esedékes Európa-bajnokságon ott legyek. Erre talán munka mellett is lenne esélyem. Az olimpiát és a világbajnokságot egyelőre nem tudnám megcélozni. Ehhez közel magyar csúcsokat vagy még jobbat kellene futni. Az elmúlt pár évben elég sok sérülés is hátráltatott, ha tudnék egészségesen edzeni 1-2 évet, akkor viszont érzem, hogy sikerülne. Mivel elsősorban katona vagyok, ezért nagyon fontos, hogy a munkám mellett tudjak a futásra is időt szakítani.