fedett pályás atlétikai vb, belgrad

Atlétikai világbajnokság a világot érintő problémák tükrében

Forrás: Getty Images
4 év kihagyást követően ismét rendeztek fedett pályás atlétikai világbajnokságot, ráadásul tőlünk nem is olyan messze, Belgrádban. A 2 évente tartott nemzetközi sporteseménynek tavalyelőtt 18. alkalommal Peking adott volna otthont, azonban a koronavírus miatt a 2020-as eseményt nem elhalasztották, hanem eltörölték. Az idei év első nagy nemzetközi atlétikai eseményére március 18. és 20. között került sor a szerb fővárosban, ahova 100-nál is több nemzet sportolója nevezett. A viadalra összesen 680 atléta utazott, és 12 olimpiai bajnok képviselte hazáját. A 2019-es dohai világbajnokság után ez volt az első atlétikai esemény, ahol ismét élőben szurkolhattak a nézők a sportolóknak.

A rendezvény egyik legmeghatározóbb és talán legmeghatóbb pillanata az volt, amikor a magasugrás női versenyszámában győzelmet aratott az olimpiai bronzérmes, korábban világbajnoki ezüstérmes ukrán atlétanő, Yaroslava Mahuchikh (Jaroszlava Mahucsih). A tömeg ujjongva ünnepelte az éremátadás alatt az aranyérmest, kifejezve ezzel is tiszteletét az ukrán nép iránt.

Yaroslava Mahuchikh
Forrás: Getty Images

A közönség ugyancsak éltette a hármasugrásban ezüstérmet szerzett Európa-bajnok ukrán távolugrónőt, Maryna Bekh-Romanchukot, aki szabadtéren már ért el második helyezést világbajnokságon. Ukrajnát a világversenyen az éppen zajló harcok ellenére 6 atlétanő képviselhette, akik kijutásának megszervezése nem kis kihívást jelentett az ukrán szövetség számára.

A sportolóknak nem akármilyen megpróbáltatásokon kellett keresztülmenniük azért, hogy jelen lehessenek a versenyen. A csapat egyes tagjai a harcok megkezdésekor vidékre menekültek, de voltak olyanok is, akik pincékbe rejtőzve próbáltak elbújni a bombázások elől. Végül egy közel három napos autóút után a versenyzők szerencsésen megérkeztek Belgrádba. Az elmúlt napok náluk nem az edzésekről szóltak, az is csoda, hogy végül képesek voltam rajthoz állni. Mahuchikh az ugrások után azt nyilatkozta, az atlétika pálya az ő harctere, amin keresztül megmutathatja, mennyire erősek és elszántak az ukránok, akik sosem adják fel a küzdelmeket. Az atlétikai szövetség a férfiakat sajnos nem tudta kimenekíteni Ukrajnából. Az olaszok olimpiai bajnok magasugrója, Gianmarco Tamberi a távolmaradók előtt tisztelegve, vállára írta fel a hiányzók neveit (Bodhan Bondarenko és Andriy Protsenko) és így szerzett végül bronzérmet a világbajnokságon.

Habár a politikai események beárnyékolták a világverseny egyes versenyszámait, azért örömteli pillanatokból is jutott a nézőknek. Két világcsúcs és egy világcsúcs-beállításnak is szemtanúi lehettünk. A venezuelai születésű olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok női hármasugrónő, Yulimar Rojas 15.74-t ugorva döntötte meg saját világrekordját. Ezzel közel egy méterrel utasította maga mögé a teljes mezőnyt, és védte meg korábbi világbajnoki címét. A svédek olimpiai bajnok világcsúcstartó rúdugrója Armand Duplantis pedig 620 centiméterre javította meg a két héttel korábban ugyancsak Belgrádban ugrott világrekordját.

Armand Duplantis
Forrás: Getty Images

Az amerikai Grant Holloway világbajnoktól és olimpiai ezüstérmestől egy világcsúcs-beállítást láthattunk 60 méteres gátfutás elődöntőjében, ahol megfutotta a korábbi 7.29-es világcsúcsát. A rendező ország Ivana Vuleta olimpiai bronzérmes, női távolugró eredményének tapsolhatott, ugyanis nem talált legyőzőre a hazai közönség előtt ebben a versenyszámban.

A győzelmek mellett, egyéb meglepetések is születtek még a világbajnokságon. Férfi súlylökésben és férfi 1500 méteren a papírformával ellentétben az olimpiai bajnokok vereségeket szenvedtek. A világcsúcstartó amerikai Ryan Crousert a brazil Darlan Romani előzte meg; a norvégok fiatal tehetségét és világcsúcstartóját, Jakob Ingebrigtsent pedig az etióp Samuel Tefera hajrázta le az utolsó méterekben.

Samuel Tefera
Forrás: Getty Images

Eredetileg 10 magyart láthattunk volna pályára lépni a megmérettetésen, azonban sérülésre vagy egyéb okokra hivatkozva, csupán 5-en utaztak ki Belgrádba.

Vindics Balázs egy okos és megfontolt taktikát követve 1:49.52-es idővel futamában 4. helyen, összesítésben pedig 17. helyen végzett első felnőtt világbajnokságán.

„Szeretek egy kicsit lassabban kezdeni, mert az első százon mindenki próbál beállni az elejére, csak később áll vissza a tempó. Most is energiatakarékosan beálltam a mezőny végére, és kétszáznál utol is értem őket. Úgy terveztem, ha tudok előzni a végén, akkor élek a lehetőséggel, bár utólag úgy érzem, hogy ezt egy kicsit hamarabb is megtehettem volna.” - nyilatkozta Balázs a Magyar Atlétikai Szövetségnek.

Kozák Luca a verseny hetében sérülést szenvedett, és tekintettel arra, hogy a nyári Európa-bajnokság fontosabb, szakmai stábja úgy határozott, nem kockáztatnak, és Luca nem áll most a Stark Arénában. 60 méteres síkfutásban Illovszky Dominik állt rajtgépbe élete első felnőtt világversenyén, aki az előfutamban 6.67-tel ért célba, ezzel összesítésben pedig a 27. helyen zárta a versenyt. Újoncként utazott ki Szeles Bálint is, aki 7.81 másodperces időeredményével ötödik helyen végzett a 60 méteres gátfutásban egyik előfutamában. A versenyszámok között utoljára női távolugrásban voltunk érdekeltek Nguyen Anasztázia révén, akinek a 638 centiméteres ugrása végül a 13. helyre volt elegendő.

Érdekességként elmondható, hogy ez volt az első fedett pályás világbajnokság, ahol nem az Egyesült Államok vagy Oroszország, esetleg a Szovjetúnió szerepelt az éremtáblázat élén, hanem Etiópia. Ami azért is kiemelkedő teljesítmény, mert az etiópok leginkább csak futásban képviselik hazájukat, az ugró és dobó szakágakban nemigen vannak versenyzőik.

Az legjobb atlétákkal augusztusban találkozhatunk majd újból, ugyanis München rendezi majd az Európa-bajnokságot. Jövőre pedig már mi kerülünk középpontba, hiszen Budapest ad majd otthont a szabadtéri atlétikai világbajnokságnak.