uth terepfutas terepfutoverseny twinpeakstrail terepfutasluxuskivitelben

"A terepfutás már örökre itt marad nekem" - Bacsa Dominik beszámolója a Salomon Ultra-Trail Hungary után

Forrás: Nedjalkov Balázs
Nem minden versenyen jön ki úgy a lépés, ahogy azt eltervezzük. Erre jó példa a Terepfutás luxuskivitelben játékunk férfi győztesének története, aki hiába szeretett volna jó élménnyel célba érni, nem úgy alakult az idei Salomon Ultra-Trail Hungary számára, ahogy elképzelte.

"Azt gondoltam, hogy az UTH napja lesz az egyik legszebb nap az idei évemben, már szinte lejátszottam mindent a fejemben, mi, mikor, hogyan fog történni... De máshogy történt, nagyon másképp alakult minden" - tekint vissza elkeseredetten Bacsa Dominik, a Salomon, a Garmin, a Terepfutas.hu és a Runner's World által közösen kiírt, Terepfutás luxuskivitelben játék férfi győztese. "Mivel most még mindig nagyon csalódott vagyok, először is biztosan szeretnék majd nekifutni újra az UTH Twin Peaks Trail útvonalának, mindentől függetlenül, csak azért, hogy sokkal jobb idővel teljesítsem a távot, és legalább magamnak bebizonyítsam, hogy annál sokkal, de sokkal többre vagyok képes, mint amit a verseny napján ki tudtam magamból hozni" - fogadja meg a közeli terveit a fiatal futó, akit a rajt előtt átélt izgalmak is hátráltattak a jó versenyzésben.

"Sajnos elkövettem egy nagy hibát, mert amikor megnyertem a pályázatot, és így az ingyenes indulás lehetőségét, nem gondoltam az ilyenkor kötelező adminisztrációs folyamatokra, ezért a helyszínen kellett a nevezésemet véglegesíteni, amiért nagyon hálás vagyok Csanyának és az önkénteseknek is, akik elképesztő segítőkészek voltak velem, de sajnos ez a malőr kizökkentett már a start előtt." - idézi fel a rajt előtti izgalmakat Dominik, akinek a Salomon Ultra-Trail Hungary Twin Peaks Trail versenytávja volt mindössze élete második terepfutó versenye, így utólag egy tanulságos tapasztalatszerzésnek értékeli a részvételét, de az elért eredmény miatt nagyon szomorú, mert úgy érzi sokkal több volt benne annál az időnél, mint amivel végül célba ért.

"Sokat tanultam a történtekből, ezeket mind magammal viszem tovább az úton, csak úgy, mint a terepfutás szeretetét. A napok múlásával egyébként már kezdek megbarátkozni a gondolattal, hogy így történt, és próbálom az események pozitív oldalát meglátni" - mondja Dominik, aki úgy érzi, hogy egy ilyen kudarcként megélt élmény után, csak még erősebb versenyző válhat belőle. "Talán jobb is, hogy így alakult, és nem egy közepeses kényelmes futással értem volna célba. Így legalább megtapasztaltam a legrosszabb oldalát is a versenyzésnek, és könnyebben tudok a jövőben készülni a nehézségekre is, amikkel szembe kell néznie egy futónak egy verseny alatt."

Dominik felkészítését Baranyi Zsuzsi futóedző vezette, aki kicsit részletesebben is beszámolt tanítványa csalódottságának okairól.

"A megcélzott versenyidőtől 20 perccel később ért célba Dominik, aki nagyon várta már a versenyt. Tombolt benne a bizonyítási vágy és egyszerűen elvitte a lendület a verseny első harmadában. A rutinos versenyzők is néha elfutják a versenyük elejét, Dominik pedig még csak most lép a futóversenyek világába igazán. A lendület a 8. kilométernél visszacsapott, ekkor Dominiknak hirtelen begörcsöltek a lábai. A fájdalom megnehezítette a futást, és az eredeti tervektől eltérve lassabb tempóban kellett haladnia" - magyarázza Zsuzsi a sportolójával történteket.

"Annak ellenére, hogy Dominik nehézségekkel küzdött, stabilan haladt előre a cél felé. Nem adta fel, és küzdött, hogy minél jobb eredményt érjen el, még akkor is, ha ez azt jelentette, hogy le kell mondania a verseny közbeni kitűzött célokról. Ez a kitartás és elszántság minden elismerést megérdemel. Bár Dominik rossz érzéssel fejezte be a versenyt, nem szabad elfelejtenünk, hogy ez is egy tanulófolyamat volt számára. Minden versenyből lehet tanulni, és ez a tapasztalat segíteni fogja őt a jövőbeni versenyeken" - vélekedik a futóedző.

A versenyen elért eredményre ugyan csalódásként tekint Dominik, a játékban való részvételért azonban nagyon hálás, és egy életre szóló élménnyel gazdagodott a terepfutás által.

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki támogatott a felkészülés során, a Salomonnak a ruhákat és a cipőket, a Garminnak az órát, Csanyának a nevezést, és Zsuzsinak az edzéstervezést.

"A játék által egy fantasztikus közösséget, csodálatos embereket ismerhettem meg, és egy olyan hobbival lettem gazdagabb a terepfutás által, ami már biztosan a mindennapjaim része marad" - zárta Dominik a gondolatait.