hamburg maraton, maraton, nevezési díj,

A világ legjobb (és legrosszabb) maratonjai

Forrás: Getty Images
Egyedülálló rangsorba állították egy tanulmány segítségével a világ maratonjainak egy részét, többek között figyelembe vették az átlagos célidőt és a légszennyezettségi szintet is.

Sok futó maratoni bakancslistája élén áll például a London Maraton, ám az angol The Sole Supplier által összegyűjtött adatok szerint az esemény csak a 11. helyet foglalja el a világ legjobb maratonjainak listáján.

Az összehasonlítás során kielemezték az átlagos célidőket, az orvosi ellátást, az illemhelyek számát, a nevezési díjak mértékét, a versenyek közelében fellelhető szálláslehetőségeket, valamint olyan környezeti tényezőket, mint például a levegő minősége, hőmérséklet és csapadékmennyiség vagy a tengerszinthez képest milyen magasságon található az esemény. Az összegyűjtött adatok alapján a listán szereplő 81 maraton mindegyikénél 10-es pontrendszerben értékelték a fenti paramétereket.

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Ősszel is minden a futásról szól!

Bár az életünket felforgatta a járvány, futni mindig lehet, ezért a legújabb lapszámban is számos hasznos edzés- és táplálkozási tippel készültünk, hogy most se rekedj meg a fejlődésben. A címlapon Fördős Zét láthatod, aki a magazin belső oldalain megmutatta nekünk kedvenc futóhelyét és – kajarecepjeit is! Ne hagyd ki!

595 Ft

A világ legjobb maratonjai

A Hamburg Maraton szerezte meg az első helyet az alacsony nevezési díjnak (88 euró) és a kedvező, 8 méteres tengerszint feletti magasságnak köszönhetően a 10-ből 7,57-et ért el. Az útvonal mentén 42 WC található és a versenyen jellemző átlagos hőmérséklet 12,3 fok.

Második helyen az osztrák főváros maratonja áll, a pontszám 7,45 a 10-ből. Ami kedvező ezen a versenyen, az WC-létesítmények 10/10-es pontértéke (a 42,2 km-es útvonalon 43 található), az időjárás is 8,32 / 10 pontot kapott, mivel nagyon kicsi esély van arra, hogy esni fog a verseny szokásos napján. Bécs az ötödik leggyorsabb maraton a világon, az átlagos célidő 4:00:01.

hamburg maraton, maraton,
Forrás: Getty Images

A lengyel Krakkó Maraton, a litvániai Vilnius Maraton és a romániai Cluj-Napoca Maraton fért még fel a top 5-ös listára. A London Maraton a 11. helyet szerezte meg, 6,54-es pontszámmal, a Manchester Maraton pedig a 18. lett, 6.22-vel. A világ legnagyobb maratonjai ebben az összehasonlításban igen kedvezőtlen helyen szerepeltek. A Berlin Maraton a 22., Chicago a 49., New York pedig az 52. lett.

A világ legrosszabb maratonjai

A legkevesebb pontszámot Malajzia fővárosának maratonja, a Kuala Lumpur Maraton kapta, 3,69-re értékelték a rossz levegőminőség, a magas hőmérséklet (átlag 32,5 ˚C), az útvonalon fellelhető gyér egészségügyi ellátás és a versenyzők helyi elhelyezésének minősége miatt. A Delhi, a Szingapúr, Nairobi és Ho Si Minh-város maratonjai szintén alacsony pontszámot kaptak.

A leggyorsabb és leglassabb maratonok

A lista leggyorsabb maratonja a dániai H.C. Andersen Maraton volt, az átlagos célidő 3:51:22, ezt követte a svájci Luzern város maratonja 3:51:33-as átlaggal. Az Antwerpen Maraton (3:52:12), a Graz Maraton (3:54:13) és a bécsi maraton (4:00:01) alkotja a top 5 további eseményeit. Az adatok szerint ezeken a maratonokon tiszta a levegő, enyhe a hőmérséklet és a települések alacsony fekvése is közös.

bécs maraton, maraton, gyors maraton
Forrás: Getty Images

Az összehasonlítás szerint Ázsiában találhatók a világ leglassabb maratonjai, de mind közül a leglassabb átlagos célidő a Kuala Lumpur Maraton-on figyelhető meg, ami 5:41:47. A thaiföldi Bangkok Maraton (5:21:18), a kambodzsai Angkor Maraton (5:13:28) és az indiai Chennai Maraton (5:11:27) szintén az első ötbe került.

A legtisztább levegőjű maratonok

A legtisztább, legbiztonságosabb levegőjű maraton a dániai H.C. Anderson Maraton volt, 2-es légszennyezettségi pontszámmal, majd az Edinburgh Maraton következett 5 ponttal. A Manchester Maraton a 8. lett, a levegőszennyezési pontszáma 11, a London Marahon pedig a 10. 14 ponttal. A rangsor utolsó helyén az indiai New Delhi Maraton volt, amelynek légszennyezettségi pontszáma 152.

new delhi maraton, maraton, légszennyezettség, rossz levegő
Forrás: Laurentiu Morariu / Unsplash

A világ legbiztonságosabb maratonjai

A világ legbiztonságosabb maratonjait a pálya mentén kialakított orvosi állomások számának fényében határozták meg. A győztes a litvániai Vilnius Maraton lett, ahol 84 orvosi állomás volt. A második helyen a cseh főváros maratonja végzett, 35 orvosi állomással. A világ legnagyobb maratonjai közül New York végzett a legelőrébb, 25 orvosi állomással a pályán, majd a Chicago Maraton következett, 21. állomással. A lista végén három maraton áll, ezek útvonalán csupán egyetlen orvosi állomás van, ezek pedig a következők: Ciprus Maraton, Calgary Maraton és a bolgár Plovdiv Maraton.