maraton,gyaloglás,Tokió,tokiói olimpia

A jövő évi tokiói olimpia maratoni versenyszámait várhatóan nem Tokióban rendezik meg, hanem a várostól északra

Forrás: Getty Images / Tomohiro Ohsumi
Úgy tűnik, a dohai atlétikai világbajnokságon tapasztaltak miatt, a tokiói olimpián külső helyszínen rendezhetik meg a maratoni versenyszámokat a várható kánikula miatt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság javaslata szerint a várostól északra fekvő, Szapporóba teszik át a verseny helyszínét, ahol az 1972-es téli olimpiai játékokat tartották.

A dohai atlétikai világbajnokságon komoly gondot okozott a klíma a sportolók számára, hiába rendezték a maratont éjszaka, így is 30 fok feletti kánikula volt, amely egyrészt befolyásolhatta a versenyen elérhető eredményeket, illetve a versenyzők egészségét. A 68 fős női mezőnyben 32 nő tudott 3 órán belül célba érni, többen rosszul lettek a verseny alatt vagy azt követően.

Tokióban a nyári hőmérséklet, különösen az olimpia időszakában igen magas. Olyan útvonalat raktak össze, ahol viszonylag sok az árnyék, párakapukkal és extra sok frissítőállomással kiegészítve, illetve kora reggeli vagy esti rajtidőpontot terveztek, de a NOB javaslata értelmében a Tokiótól 1100 km-re, északra fekvő városban kerülne megrendezésre a maraton, ahol a nappali órákban 5-6 fokkal hűvösebb van, mint Tokióban. A tervek szerint a maratoni versenyszámok mellett, a gyaloglás is itt lenne.

maraton,Tokió,tokiói olimpia,Eliud Kipchoge,riói olimpia
Forrás: Getty Images / Quinn Rooney
Eliud Kipchoge célba érkezése a 2016-os riói olimpián, a maratonon.

„A sportolók egészsége és kellemes közérzete fontos szempont a lebonyolítás során” - mondta Thomas Bach, a NOB elnöke a témában kiadott sajtóközleményben. „A tervezett intézkedés is ezt bizonyítja a maratoni és gyalogló versenyszámok esetében. Az olimpiai játékokon való résztvétel számos sportoló számára olyan lehetőség, amely nem biztos, hogy többször is megismétlődik az életben, azért is fontos, hogy olyan feltételek között sportolhassanak, amely során a legjobb teljesítményt tudják nyújtani.”

A helyszínváltoztatás tervét október végén vitatják meg és véglegestik az olimpiai játékok lebonyolításában részt vevők.

A XXXII. nyári olimpiai játékokat 2020. július 24. és augusztus 9. között rendezik meg a Japán fővárosban.