maraton,világbajnokság,atlétika,IAAF,Lelisa Desisa

Lelisa Desisa nyert a szombati dohai atlétikai VB férfi maratoni futamán

Forrás: Getty Images / Alexander Hassenstein
Ezzel 2001 után ismét etióp világbajnokot ünnepelhet maratoni távon az ország, de Etiópiáé a VB ezüst is.

"Ez nemcsak nekem, hanem 100 millió etiópnak szól és mind nagyon boldogok vagyunk" - mondta Desisa a verseny után. „Eddig csak egy aranyérmet nyertünk Etiópiának, én vagyok a második ember, aki világbajnokságon nyerni tudott. Különleges tehát ez az érem, nekem is, de a hazámnak is.”

A kétszeres Boston Maraton és a 2018-as New York Maraton győztes Lelisa Desisa egy tökéletesen időzített sprinttel ért célba elsőként, 2:10:40 idővel szakította át a célszalagot. A 29 éves etióp futó 2015-ben a hetedik lett, 2013-ban pedig VB ezüstöt nyert maratoni távon. Legjobb maratoni ideje 2:04:45, melyet 2013-ban, Bostonban futott.

Desisa etióp csapattársa, Mosinet Geremew 2:10:44-gyel ezüstérmes lett, a kenyai Amos Kipruto pedig 2:10:51-gyel bronzéremmel zárta a dohai világbajnokságot.

maraton,világbajnokság,IAAF,VB,világbajnok,Lelisa Desisa,Mosinet Geremew,Amos Kipruto
Forrás: Getty Images / Christian Petersen

Az IAAF Atlétikai Világbajnokság férfi maratonja szombaton éjszaka rajtolt, a magas nappali hőmérséklet miatt. A rajtot követően a paraguayi Derlys Ayala kemény tempót diktálva elhúzott a mezőnytől. Ez a taktika később megbosszulta önmagát, mert bár 20 km-ig vezetett, végül kimerülve a gyors kezdéstől féltávnál feladta a versenyt.

A maratoni világbajnok, Lelisa Desisa várhatóan idén is elindul a New York Maratonon, amely november 3-án lesz.

A 2019-es IAAF Atlétikai Világbajnokság eredményei itt találhatóak.