olimpia,Tokió,olimpiai játékok,érem,újrahasznosítás

A 2020-as tokiói olimpia érmei újrahasznosított mobiltelefonokból és laptopokból készülnek

Forrás: Tokiói olimpiai szervező bizottság
De ez csak egyike azon fenntarthatósági törekvéseknek, amelyeket Japán a következő olimpiai játékokra tervez.

Egy év múlva ilyenkor már véget is értek a XXXII. olimpiai játékok Tokióban. A nyitóünnepség 2020. július 24-én lesz. Megkezdődött hát a visszaszámlálás szervezői oldalról is. Ennek megfelelően bemutatták az érmeket, amelyeket a világ legjobb sportolói elnyernek jövőre.

Az érmek klasszikus mintákkal rendelkeznek, ahogyan azt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírja. Rajta a győzelem istennőjével, a görög Nikével, a szervező város nevével és az öt olimpiai karikával.

Ami még különlegesebbé teszi őket, az, hogy tervezésükre pályázatot írt ki az olimpiai szervezőbizottság. 400 pályázat érkezett be, ezek közül választották ki a Junichi Kawanishi japán tervező által megálmodott mintákat, amelyek alapján körülbelül 5000 érmet gyártanak le. Hogy létrehozzák az arany-, ezüst- és bronzdíjakat, Japán egy fenntartható utat választott, újrahasznosított használt telefonokból, laptopokból, játékokból és kamerákból származó fémek beszerzése mellett döntött.

Az alapanyagot kifejezetten ehhez a projekthez gyűjtötték az önkormányzatok, amely 78 985 tonnát nyomott, illetve körülbelül 6,21 millió használt mobiltelefon gyűlt össze a boltokban leadott készülékekből. Összesen körülbelül 70 font arany (közel 32 kg), 7 716 font ezüst (3500 kg) és 4850 font bronz (2200 kg) származik 1621 helyi hatóságtól. Az a mennyiség, amelyet végül nem használnak fel az olimpiai érmekhez, Japán szerte helyi sportesemények alkalmával kerül felhasználásra.

Az újrahasznosított fémek mellett háztartási műanyagot és a környező tengerekből összeszedett plasztik hulladékot is használnak például az eredményhirdetések során szükséges dobogók elkészítéséhez.

Megnézheted az érmek elejét és hátulját a galériában: