maraton, Guinness-rekord,

Egy brit futónő vette át a vezetést az egymás után futott legtöbb maratonért zajló küzdelemben

Forrás: Getty Images
A rekordért járó cím azonban lehetséges, hogy rövid időn belül máshoz kerül, ugyanis egy másik futónő is munkálkodik a csúcsdöntésen.

Kate Jayden 101 maratont futott 101 nap alatt, ezzel a teljesítménnyel hat nappal döntötte meg a korábbi rekordot, amit Alyssa Clark tartott 95 nap / 95 maratonnal.

Kate idén január 1-je óta futja naponta a maratonokat, miközben főállású munkavállaló. Összesen 4262,2 kilométert tett meg az elmúlt három és fél hónapban. A kihívás nem volt könnyű számára, az utolsó, 101. maratont Brightonban teljesítette egy hivatalos maratoni versenyen.

A 35 éves futónő eredetileg azt tervezte, hogy 2620 mérföldet tesz meg összesen, ami 4216 km-nek felel meg. Ez a távolság a szíriai Aleppó és az Egyesült Királyság között, amit a szíriai menekültek megtesznek egy új, nyugodtabb élet reményében. Miután rájött, hogy ez a távolság nagyjából 100 nap alatt 100 maratont jelent, amivel ráadásul Guinness rekordot dönthet, átdolgozta kicsit a tervét, aminek hátterében jótékonyság is meghúzódik, közel 30 ezer fontot (kb. 13 és fél millió forintot) gyűjtött három jótékonysági szervezet számára.

Egy ilyen sorozat után azt gondolnánk, hogy komoly pihenőt tart a futónő, de neki más tervei vannak. Egy hét szünetet követően Kate megkezdi a felkészülését egy deca triatlon versenyre, amely júliusban lesz. A táv pedig az Ironman táv tízszerese, azaz 38 km úszás, 1800 km kerékpározás és 420 km futás lesz.

Az elért rekord hitelesítéséig valószínű, több hónap telik el, ám mivel pár napon belül ismét megdőlhet az egymást követő napokon futott legtöbb maraton rekordja, elképzelhető, hogy rövid életű lesz Kate világcsúcsa. Februárban már beszámoltunk arról, hogy az amerikai amputált lábú futónő, Jacky Hunt-Broersma szintén ezen a rekorddöntésen dolgozik. Akkor még 100 maraton volt a végcél és a 23. teljesítésnél járt. Jacky, miután értesült angol vetélytársa eredményéről, növelte a kihívást.

„A 100 maratoni cél kicsit megváltozott. A korábbi női rekord 95 egymást követő maraton volt, amit megdöntött valaki, és felállított egy új rekordot 101 maratonnal, úgyhogy folytatni fogom legalább 102 maratonig a kihívást, hogy megdöntsem a friss rekordot. Talán még annál is többet futok, hogy biztosan meglegyen" – írta közösségi oldalán.

Jacky tegnap, a Boston Marathonon futotta az utolsó maratonját, ami a 92. volt. Ő is jótékony célt állított a futásai mögé, amputált lábú futók számára gyűjt pénzt, amiből speciális protéziseket tudnak vásárolni az arra rászorulóknak ahhoz, hogy futni tudjanak.