fogyatékosság, Dick Hoyt, Rick Hoyt, Team Hoyt,

„Apa, amikor futok, úgy érzem, hogy nem vagyok fogyatékos”

Forrás: Getty Images
Egy közös célba érkezés után mondta ezt Rick Hoyt édesapjának Dick Hoyt-nak, aki 32 alkalommal tolta őt át a Boston Maraton célkapuján.

Dick Hoyt pár nappal ezelőtt 80 éves korában elhunyt.

Rick, Dick most 59 éves fia az agyi bénulás egy nagyon súlyos formájával él együtt azóta, hogy a születése közben fellépő komplikációk miatt tartósan oxigénhiányos állapotba került. Emiatt képtelen beszélni és mozogni, számítógép segítségével kommunikál a külvilággal.

Miután 1980-ban lefutották együtt a Boston Maratont, egy csapásra híressé váltak, onnantól kezdve a páros a fogyatékkal élő emberek és családok sorát inspirálták szerte a világon. 1989-ben hozták létre a Hoyt Alapítványt, azért, hogy a fogyatékkal élő fiatalok számára a mindennapi élet számos területén segítsenek, beleértve a sportot is.

A Hoyt-ok (így nevezték őket egy idő után) leggyorsabb Boston Maratonja 2:48:51 volt, amit 1986-ban teljesítettek, a fiút toló apa, Dick ekkor 45 éves volt. Legjobb maratonjukat 1992-ben futották, idejük 2:40:47 volt! A futáson kívül triatlonoztak is közösen, többek között Ironmant is teljesítettek több alkalommal.

Utolsó közös maratonjukat 2014-ben futották Bostonban, Dick ekkor már 72 éves volt. Idejük 7:37:33 lett. A következő évtől a család barátja, Bryan Lyons, a Team Hoyt csapat futója és támogatója vette át Rick tolását. Rick tüdőgyulladás miatt kihagyta a 2019-es Boston Maratont, tavaly pedig a virtuális versenyzés miatt nem láthattuk őt a pályán.

fogyatékosság, Dick Hoyt, Rick Hoyt, Team Hoyt,
Forrás: Getty Images

Párosukat óriási népszerűség övezte a versenyeken. 2013-ban bronz szobrot mintáztak róluk a Boston Maraton rajtvonalánál, a massachusettsi Hopkintonban, így tisztelegve kettejük elképesztő teljesítménye előtt!