edzés, súlyzózni,

5 ok, amiért nagyon kell a súlyzós edzés, ha leadnád a karanténkilókat

Forrás: Unsplash/ CHU Gummies
Nem, a desszertes doboz és a távirányító emelgetése nem számít súlyzós edzésnek - ha viszont belevágsz, igaziból, a fogyás is könnyebben beindul majd!

Eleged van az utóbbi hónapok nagy evészeteiből, a kevés mozgásból, és egyre inkább nyomaszt, hogy bizony fokozatosan ugyan, de kúsznak fel a karanténkilók? Edzőtermek híján maradt a kinti futás, ami ugyan szuper dolog, de nem érdemes a legnagyobb hidegben belevágni. Maradj inkább a sétánál, illetve az otthoni edzéseknél, amikkel szintén szuperjól formában tarthatod magad.

Ha fogynál, szeretnél izmosabb, feszesebb, tónusosabb lenni, akkor nincs más dolgot, mint súllyal dolgozni. Ha tudsz, szerezz be egy kettlebellt, nagyobb kézisúlyzókat, de edzhetsz egy karton ásványvízzel is - a lényeg, hogy iktasd be a súlyzós edzéseket a mindennapokba, mert számtalan előnyük van. Soroljuk is a legfontosabbakat!

edzés, fogyás,
Forrás: Unsplash/Huha insc.

1. A súlyzós edzés serkenti az anyagcserét

Bizony: ha azon dolgozol, hogy növeld az izomtömegedet, az az anyagcserére is hatással lesz. Ha éheztetéssel akarsz fogyni, lassulni fog az anyagcsere, így lehetséges, hogy egy drasztikus diéta után kevés ételtől is hízni fogsz. Ellenben ha izmot építesz, az pozitívan hat ezekre a folyamatokra!

2. Ha izmosodsz, a zsírt is csökkented

Tévhit, hogy a helyesen végzett súlyzós edzéstől kövérebbnek tűnsz majd: a kulcs a gyakorlatok megfelelő összeállítása és az étkezés - illetve a kitartás. Fontos, hogy tudd, a fogyás akkor optimális, ha a testzsírszázalékodat csökkented. A zsír, ha sok rajtad a felesleg, a szöveteken túl az izomzatban is elraktározódik, emiatt tűnhetnek nagyobbnak bizonyos területek. Súlyzós edzések hatására viszont ez a zsír is kezd eltűnni, aminek hatására vékonyabb leszel - még akkor is, ha a mérleg nyelve nem ezt mutatja. Ez utóbbin akkor alakíthatsz látványosan, ha kitartóan, hosszú időn át edzel, és persze helyesen étkezel.

3. Úgy alakulsz át, hogy feszes marad a tested

Ha fogyni szeretnél, és mondjuk mozgás helyett drasztikusan elkezdesz keveset enni, lehet, hogy fogyni fogsz, de mozgás nélkül könnyen elvesznek a formáid, nem lesz tónusos a végeredmény. Ha viszont súlyzós edzéssel fogysz, lehet, hogy több időbe telik, az alakod viszont szép marad, az izmaid pedig feszesek, tónusosak lesznek.

4. A súlyzós edzés javítja az inzulinérzékenységet

Ez is egy nagyon jelentős ok, ami miatt érdemes súlyzókkal edzeni: ez a mozgásforma hatással van az inzulinérzékenységre és a glükóz toleranciára. Ha ezek rendben vannak, sokkal könnyebb fogyni, hamarabb növelhetjük az izomtömeget, és a fogyás is gyorsabban megy.

5. A fogyáson túl számtalan jótékony hatása lesz

A súlyzós edzés erősíti a csontokat, így például a csontritkulás is megelőzhető vele. Sőt, ez az edzés a vérkeringésre is nagyon jótékony hatással van!