Borítókép: Kezdők, figyelem! Ekkortól lesz végre könnyebb a futás!

Kezdők, figyelem! Ekkortól lesz végre könnyebb a futás!

Forrás: Getty Images
Itt a tavasz, így végre eldöntötted, hogy futással szeretnél kicsit formába lendülni a bikiniszezonra, és leadni a télen felszaladt pluszkilókat? Viszont már előre rettegsz a futóedzésektől?

Elkezdeni a futást tényleg nem gyerekjáték, hiszen, bár egyszerűnek tűnik a dolog, mégis meg kell tanulni a helyes technikát, figyelni kell a tested jelzéseire, ki kell választani a számodra optimális futóterepet, és persze azt az időpontot, amikor heti többször belefér az életedbe az edzés. Ha mindez, és persze a jó adag motiváció is megvannak, akkor jön a fáradtság és az izomláz, amin bizony át kell esnie minden kezdőnek és újrakezdőnek.

De ne aggódj, mindjárt túljutsz rajta - most eláruljuk, mikortól számíthatsz arra, hogy tényleg, valóban élvezed és már előre várod a következő futást!

Minden test mást bír

Először is fontos tisztázn azt, hogy minden szervezet eltérő: nem mindenki bírja ugyanazt a terhelést, hiszen az általános fittségünket tekintve eltérőek vagyunk, és akkor jön még az életkor, a testsúly, hogy mennyi fölös kilót cipelsz, és persze fontos, hogy mennyire voltál fitt, mielőtt belevágtál a futásba.

Ha mondjuk úgy gondolod, hogy elég aktív voltál mindig, mert a középiskolában kosaraztál, röpizétél, és azóta is igyekszel heti 2-4 alkalommal edzőterembe járni, akkor valószínűleg könnyebben és hamarabb alkalmazkodik a tested a futáshoz, mint olyasvalakinek, aki hónapok vagy évek óta meg se moccant.

Ha pedig 20-30 körül van az életkorod, és nincs, vagy csak minimális rajtad a pluszsúly, akkor úgy számolj, hogy 2-3 hét alatt megszokja a tested a futást. A 30-as éveid végétől viszont ez általában már több időbe telik: 40-50 évesen a futás okozta stresszt 4-6 hétbe telik feldolgoznia a testnek. Szintén ennyi idő kell azonak, akiken nagy a súlyfelesleg, mert a csontoknak, az izmoknak, az ízületeknek ennyi kell az átállásra.

futás,edzés
Forrás: GettyImages

Ha tényleg úgy érzed, megvan benned az akarat, az energia és a kellő kitartás, hogy tényleg "futóvá" válj, a következő 5 dolgot érdemes lenne betartanod!

  1. Legyenek reális elvárásaid magaddal szemben! Sose hasonlítsd magadat és a teljeítményedet másokhoz, hiszen teljesen egyéni, ki és mennyire fejlődik. Ha neked több időbe telik hozzászoktatni a testedet az edzéshez, ne zavarjon: csak tarts ki, magadért!
  2. Ne fuss túl hamar, túl sokat! Még akkor sem, ha úgy érzed, megy ez neked, mint a karikacsapás. A testnek idő kell az átálláshoz, és így csökkented a sérülések esélyét is. Ha mindenképp edzeni akarsz, a futások mellett járj súlyzózni, spinningelni, úszni - ne terheld magad azonnal nagyon sok futással!
  3. Fontos a helyes bemelegítést! Sok futó arról számol be, hogy 30 perc futás után kezdik élvezni a dolgot, ha viszont kezdő vagy, neked ennyi az edzés. Szóval nyújtsd el a bemelegítést sétával, a főbb izomcsoportok átmozgatásával 15-20 percre, és jöjjön utána a futás. Hidd el, sokkal jobb lesz!
  4. Levezetés, nyújtás, hengerezés! Sok kezdő ezeket bizony elfelejti, pedig ahhoz, hogy az izmaid bírják a strapát, ezek mind egyformán fontosak! Csökkentheted velük az izomlázat, a nyújtás és a hengerezés pedig nagyon kell, hogy az izmok ne legyenek megrövidülve, és hogy terhelhetőek maradjanak.
  5. Csapatban könnyebb! Néha bizony vannak napok, amikor a legelszántabb kezdőknek sincs kedvük kimozdulni: ilyenkor kifejezetten jól jön egy motiváló közösség, egy futóklub, akikkel lehet együtt "szenvedni". Ha még nem tetted, itt az ideje kipróbálni a közösségi futást!