Borítókép: Két nap futás a semmiben sivatagi forróságban

Két nap futás a semmiben sivatagi forróságban

Lubics Szilvia az ország legismertebb és egyik legsikeresebb ultrafutója. Számos eredményes ultratávú megmérettetés után idén, nagy fába vágta a fejszéjét: benevezett az amerikai Badwater Ultramaratonra. A 135 mérföld (217 km) hosszú verseny nem elsősorban azért nehéz, mert extrém hosszú, hanem mert extrém meleg van akkortájt arrafelé. Szilvivel Szász Norbert többek között arról beszélgetett, hogyan lehet futóként felkészülni a hétköznapi ember számára szinte elviselhetetlen forróságra. Szilvi július 10-én rajtol a Badwater Ultramaratonon.

Hogy jött az ötlet, hogy benevezz a Badwaterre?

A Badwaterről először Kónya Ákostól hallottam, talán 2011-ben. Akkoriban elég lehetetlennek tűnt, hogy valaha is eljussak oda és tulajdonképpen nem is vágytam rá. 2015 után kezdett foglalkoztatni a dolog, de számomra fontos volt, hogy valaki, akit ismerek már "bejárja" a versenyt, halljam az élményeket, tudja segíteni ezzel a felkészülésemet. Tavaly Vajda Zoli benevezett, tudtam, ha megcsinálja, 2017-ben én is nevezni fogok.

A magyarok közül, ha jól tudom Kónya Ákos és Vajda Zoltán teljesítette a távot, gondolom beszélgettetek a versenyről. Milyennek írták le a versenyt?

Zolival és Ákossal is nagyon sokat beszéltem az utóbbi időben. Mivel Zoli a kísérőcsapatom kapitánya lesz, eleinte hetente, majd így a versenyhez közeledvén még gyakrabban beszélünk. Próbálják úgy lefesteni nekem a versenyt, hogy képes vagyok megcsinálni. Tisztában vagyok a nehézségekkel, Zoli azt mondta ilyen mélységeket, mint a BW-en, még sosem élt át...

Hogyan készültél az elmúlt hónapokban a versenyre?

A felkészülés hasonló volt az eddigiekhez, annyi különbséggel, hogy szaunában is futottam (főleg májusban, amíg nem volt elég meleg az idő.) Most a déli órákban edzek, igyekeztem készülni a nagy szintemelkedésekre is. Az utóbbi időben sokat szaunáztam az edzések után. Erősítettem, nyújtottam, próbálgattam a frissítést hasonlóan csinálni, mint ott szeretném majd.

Milyen tervekkel vágsz neki?

A célom a teljesítés szintidőn belül. Ha 35 óra körül sikerül, beérnem, akkor az az én napom volt.

Hogy lehet az extrém meleget ilyen hosszú távon elviselni? Hogyan készülsz erre?

A meleget igyekszünk hűtéssel kezelni. Én a Spartathlonon is jegelem magam, itt is ugyanaz lesz a "menetrend", csak gyakrabban. Készülünk még permetezővel, amivel a kísérőim tudnak mindig kicsit locsolni, az italomat is hűtjük. Szükség esetén hűtőfürdőt is össze tudunk dobni.

Hány kísérőd lesz?

A 2 kísérő a minimális előírás ezen a versenyen. Nekem 4 kísérőm lesz. Igazi profi csapat.

Mikor lesz pontosan a verseny és hogy lehet követni?

Július 10-én indul, én este 11-kor rajtolok. Minden versenyzőnek viselni kell egy gps jeladót. Elméletileg, ezáltal követni lehet majd a haladásomat. Ha pontosan kiderül ez, a férjem egész biztosan fel fogja tenni a linket a sportolói oldalamra.

Spartathlont már futottál többször, mennyiben lesz szerinted ez más?

A Spartathlonon már 6-szor voltam. Azt gondolom nagyon más lesz ez. A hőmérséklet az egyik tényező, másrészt a szintemelkedés is sokkal durvább itt. A Spartathlonon történnek dolgok: befutsz egy településre, változik a táj, itt gyakorlatilag a semmiben fogunk futni közel 2 napot. Mentálisan ez sokkal megterhelőbb lesz.

Idén mész ismét Spartathlonra, melyik versenyt érzed most fontosabbnak?

Most csak a Badwaterre gondolok, a Spartathlon még abszolút nem jár az eszemben, de várom, hogy a tavalyi kihagyás után hetedszer is "hazatérjek".

Nyitókép: Lubics Szilvia a sivatagi futóöltözetben edz, fotó: Szász Norbert.