ultrafutás, terepfutás, Hardrock,

Van úgy, hogy eltervezel egy szuper futást és nagyon nem jön össze!

Forrás: Daniel Petty / Getty Images
Jim Walmsley kísérletet tett arra, hogy pályacsúcsot fusson az egyik legkeményebb 100 mérföldes terepultrán, az amerikai Hardrock 100 útvonalán. Nagyon jól ment egy darabig, aztán - ahogy az egy ultratávú futás során nem ritka – került egy kis kanyar a sztoriba.

A valaha futott leggyorsabb idők (FKT) korát éljük. Nincs verseny, de valamilyen kihívás jól jön a legtöbb futónak. Tavaly júliusban például a 2019-es UTMB női győztes Courtney Dauwaulter futott neki a Colorado Trail 782 km hosszú útvonalának azért, hogy megdöntse a pályán futott leggyorsabb időt. Ám 497 km-nél megállt, mert egy hörgőgyulladás miatt olyan állapotba került, ami miatt kórházba kellett szállítani.

Nem ilyen okok miatt, de hasonlóan végződött Jim futása is tavaly. Az volt a terve, hogy pályacsúcsot fusson a Hardrock 100 160 km hosszú, 10 000 méter szintet tartalmazó útvonalán. Kilian Jornet 2014-ben futott 22 óra 41 perc-es idejénél akart jobbat futni.

Önmagában is kemény helyt állni egy hosszú, nehéz nyomvonalú pályán, mert bonyodalmak szinte biztos, hogy lesznek idővel. Gyakran látni a futók sikereit, ám érdemes olykor bekukucskálni a kulisszák mögé akkor is, amikor nincs örömteli végkifejlet. Jim próbáját végigfilmezték.

Klasszikus Walmsley stílusban indul a futás, vagyis a futás első felében rekordidőn belül haladt, de az éjszaka eljövetelével megjelentek a gondok. Gyomorproblémái miatt idővel nem tudott frissíteni, ami végül teljesen elvette az erejét és lehetetlenné tette, hogy továbbfusson. Ezt követően Jim közel 4 órát töltött egy erdei mosdóban, míg megérkezett a segítség számára. Erre azért volt szükség, mert már nem tudott olyan intenzitáson mozogni, ami kellően melegen tarthatta volna az éjjeli hűvösben.

Stephen Kers filmjében még sok fordulat van, ami a történethez kapcsolódik. Íme az angol nyelvű film:

A 31 éves amerikai sportoló kivételes tehetség a világ legjobb terepfutói közt. Eddigi legsikeresebb futása az amerikai Western States-hez kapcsolódik, ahol 2019-ben új pályacsúcsot futott, a 100 mérföldes távon a saját előző évben futott idejét 20 perccel javította meg, így lett 14:09:28 az új rekordidő. De indult már UTMB-n, futott a Grand Canyon R2R2R útvonalon pályacsúcsot, és síkon is kimagasló eredményei vannak, 2020-ban az amerikai maratoni olimpiai próbán 22-ik lett, 2019-ben 50 mérföldes világcsúcsot futott, illetve idén januárban a 100 km-es világcsúcsdöntő kísérlet során csupán 11 másodperccel csúszott le a rekordról.

Jim számára nem ismeretlen a sikertelenül végződő futások története. 2016-ban a Western States-en első helyen álló futóként tévesztett egy nagyot. Erről a történetről ebben a cikkben olvashatsz:

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

A legfrissebb Runner’s World fő témája a generációk a futásban. Egyik legizgalmasabb anyagunk is ebben a témában készült, olyan testvérekről, akik egymás ellenfelei a pályán, de ez sokkal inkább előnyükre válik, mint hátrányukra. Nem is gondolnánk, mennyi közeli rokon versenyzik most is a világ élvonalában! Történetük nagyon sokat elárul a sportszerűségről, és arról, hogy van, ami még a győzelemnél is fontosabb… még egy élsportoló számára is.

Szintén a generációs témában szólaltattunk meg olyan gyerekeket, akik közül a legtöbben még általános iskolások, de már nagyon szoros és személyes kapcsolatot ápolnak a futással. Olyanokat is bemutatunk, akik versenyszerűen futnak, de olyanokat is, akiknek már ilyen kicsi korban többet jelent a futás, mint testnevelésórai kötelező köröket. Figyelem, megint kiderül, hogy van mit tanulnunk a gyerekektől.

595 Ft