bokasérülés, ficam, boka, sérülés, erősítés,

Gyakran kificamodik a bokád? Erősítsd meg e területet a következő gyakorlatok segítségével!

Forrás: Getty Images
Kínzó kellemetlenség, amihez még csak futni sem kell, elég ha sétálsz az utcán és megbotlasz valamiben. Súlyosabb következmény esetén, akár szalagszakadás, sőt csonttörés is kialakulhat egy bokaficamot követően.

Szerencsére sokat tehetünk azért, hogy kellően erős és strapabíró legyen a bokánk, de előtte ismerjük meg kicsit ezt a sérülést!

Több fokozata is van a bokaficamnak a sérülés típusától és súlyosságától függően. Az 1. és 2. fokozat egy vagy több ínszalag különböző mértékű túlfeszítését vagy részleges szakadását jelenti. A 3. fokozatú ficamot pedig egy vagy több szalag teljes szakadása estén írják le. Az egyes fokozatokat a ficamhoz köthető érzetek és a boka körüli látvány alapján is meg lehet határozni. 1. fokozatú ficam esetén, a kicsavarodás enyhe kellemetlenséggel, esetleg némi duzzanattal, járási nehezítettséggel jár. A súlyos ficam (3. fokozat) erős fájdalommal, esetleges szalagszakadással, duzzanattal, zúzódásokkal és teljes ízületi instabilitással jár, összességében nem terhelhető egyáltalán a boka ebben az állapotban. A 2. típusú ficam valahol a kettő között érzékelhető, látható.

A leggyakoribb bokaficam oldalirányú (vagy inverziós) ficamként írható le. Ilyenkor a lábfej kifelé fordul és a boka külső oldala és szalagjai sérülnek. Jóval ritkább a középső szalagficam, ilyenkor a lábfej befelé gördül, és a boka belső oldalán lévő szalagok sérülhetnek.

Az oldalsó alaprándulásnál a leggyakrabban sérült szalag a talofibuláris, amely a bokacsontot (talus) a kisebb vádlicsonttal (fibula) köti össze. A súlyosabb rándulások a calcaneofibularis szalagot is érinthetik, amely összeköti a fibulát a sarokkal (calcaneus). A bokaficam egy speciális, ritka fajtája, amikor a láb megfordul (lefelé mutat) és elcsavarodik, ami a syndesmoticus szalagok megnyúlását okozza, amelyek az alsó lábszárban a sípcsontot és a fibulát a lábfejjel összekötik.

boka, bokasérülés, fájdalom, erősítés, megelőzés, ficam,
Forrás: Getty Images

Hogyan kezeld a kificamodott bokát?

Ficam esetén alkalmazható a jegelés és a lábak pihentetése felpolcolt állapotban, illetve a sérülés súlyosságától függően az érintett testrész teljes pihentetése, azaz a terhelés teljes szüneteltetése. Utóbbi esetben a járás maximum mankóval lehetséges. A gyógyulás során a rugalmas kötéssel történő kompresszió segítheti a terület regenerációját. A teljes mozdulatlanság, azonban nem feltétlenül jó, a ficam súlyosságától függően úszással, aquafitnesszel lehet próbálkozni. Az oldalirányú és forgó mozgás kerülendő a sérülés kezdeti fázisában, egy hét elteltével azonban elkezdhető finoman a bokakörzés az egyik, majd másik irányba. Ha ez a mozgás fájdalmas, akkor először haladj nagyon lassan, a sérülés gyógyulásával növeld a sebességet és az ismétlésszámot. Ez a gyakorlat segít idővel, hogy visszanyerd a teljes mozgástartományt. A vádli finom nyújtása is indokolt lesz, mert általában a boka körüli izmok megfeszülnek bokasérülés estén, melyek feszítik a lábszár izomzatát is. Gyógytornász tud hatékonyan segíteni a végezhető gyakorlatok kivitelezésében.

Gyakori ficam esetén mindenképpen szükséges a terület megerősítése akkor, amikor már nincs akkut sérülés. Sajnos ez sem garancia arra, hogy többet nem fordul elő, de sokat segíthet a boka stabilitása és az általános egyensúlyi állapot javítása, ehhez a következő 4 gyakorlatot végezd rendszeresen: