fáradtság, fáradtság okai, krónikus fáradtság,

Folyton fáradtnak érzed magad, de nem csak a húzós napjaidon? Mutatjuk, milyen okok állhatnak a háttérben!

Forrás: Getty Images
Ha az ébredés után órákkal is nyomottnak és fáradtnak érzed magad, nehezedre esik koncentrálni a napi teendőkre és ezt nap nap után tapasztalod, ott lehet, hogy más is meghúzódik a háttérben a szokásos alvásszegény életmódon kívül.

Honnan tudhatod, hogy a fáradtságérzet mögött komolyabb probléma húzódhat meg?

Mindannyiunknak lehet olyan időszaka, amikor úgy tűnhet, nem tudjuk magunkat kipihenni. A szokatlanul nagy munkaterhelés, a futásteljesítmény megugrása, egyéb életviteli nehézségek okolhatók azért, hogy nem tudunk szabadulni a tartós fáradtságtól. Nem egyszerű diagnosztizálni, hogy csak ilyesmi áll a háttérben vagy egyéb, az egészséget értintő probléma, mivel a fáradtság szubjektív élmény, ezért mindenkinek saját magának kell átéreznie, ha a fáradtság olyan méreteket ölt, ami már zavarja az életvitelt.

De ha azt veszed észre, hogy a szokásosnál fáradtabb vagy, tekintsd át az étrendet és az életmódbeli szokásaidat. Bizony az étrend nagyon fontos ebből a szempontból, és néha elfeledjük, hogy érezhetjük magunkat állandóan fáradtnak a helytelen táplálkozási szokások miatt. Érdemes például kevesebb cukrot, kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztani, több zöldséget és egyéb könnyen emészthető, de tápláló élelmet és figyelni, történik-e változás a közérzetben. Segíthet továbbá az is, ha a folyadékfogyasztási szokásokat figyeljük meg. Igyál több vizet és ízesítetlen teát és ismét figyelj! Ha a változtatások után két héttel sem érzed magad jobban, akkor viszont kérj időpontot a háziorvosodhoz, aki valószínű vérvizsgálatokat fog javasolni, hogy ellenőrizze a tápanyag- és hormonális állapotodat.

fáradtság, krónikus fáradtság, fáradtság okai,
Forrás: Getty Images

Addig is mutatjuk, mi az a hat állapot, ami okozhat krónikus fáradtságot:

1. Alvási apnoe

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, amely során a légzés alvás közben ismételten leáll és megindul. Az American Academy of Sleep Medicine szerint a 30 és 70 év közötti felnőttek 26%-ának van alvási apnoéja, ami akkor fordulhat elő, ha a torok izmai ellazulnak (obstruktív alvási apnoe), ha az agy nem küld megfelelő jeleket a légzést szabályozó izmoknak (centrális alvási apnoe), vagy a kettő kombinációja (komplex alvási apnoe szindróma). Ilyen esetben az alvás akár többször is megszakad, ezzel zavart szenved. A szervezet nem szereti a megszakított alvást, ráadásul, ha ez az állapot rendszeresen előfordul, akkor érthető módon kimerültség lesz a végeredmény idővel.

2. Autoimmun betegség

Az olyan autoimmun betegségek, mint a lupus, a rheumatoid arthritis és az 1-es típusú cukorbetegség akkor fordulnak elő, amikor az immunrendszer tévedésből megtámadja a szervek és szövetek egészséges sejtjeit. Míg a tünetek a betegségtől függően változnak, a fáradtság mindegyikben megjelenik. Ám a fáradtság gyakran tovább gyengíti az immunrendszert ebben az állapotban. Amikor valakinek autoimmun betegsége van, a szervezete gyulladásos állapotban van, és ez nagyon megterheli a szervezetet, ezért lehet, hogy állandóan fáradtnak érezheti magát.

3. Vashiányos vérszegénység

A National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI) szerint a vashiányos vérszegénység olyan állapot, amely akkor alakul ki, ha nincs elég ásványi vas a szervezetben. A vas a vörösvérsejtek része, egy olyan fehérje, amely oxigént szállít a szervezetben, és segíti az izmokat az oxigén tárolásában és felhasználásában. Elegendő vas hiányában a vér nem tud elegendő oxigént szállítani a szervezet számára, ami fáradtsághoz és kimerültséghez vezet. Bizonyos körülmények megnehezíthetik a szervezet vasfelszívódását, beleértve a cöliákiát, a fekélyes vastagbélgyulladást, a Crohn-betegséget és a vesebetegséget. Ha ezen állapotok valamelyike ​​fennáll, vashiányos vérszegénység alakulhat ki. Azonban vashiányos vérszegénység előfordulhat akkor is, ha nagyobb mennyiségű vért veszítünk például traumás sérülések miatt vagy erős menstruációs időszakban.

4. Depresszió

A depresszió gyakori hangulati rendellenesség, amely hatással van az érzésekre, gondolatokra és cselekedetekre. Az állandó szomorúság közepette elveszíthető az érdeklődés hétköznapi tevékenységek iránt és/vagy szorongás jelentkezhet. A depressziósok 75 százaléka nehezen tud elaludni és egyáltalán aludni, ennek pedig a fáradtság a következménye.

fáradtság, krónikus fáradtság
Forrás: Getty Images

5. 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség olyan krónikus állapot, amely akkor fordul elő, amikor a szervezet nem reagál az inzulinra, ami egy olyan hormon, amely a vércukrot beengedi a szervezet sejtjeibe, hogy energiaként hasznosuljon. Ha a sejtek nem reagálnak az inzulinra (az úgynevezett inzulinrezisztencia), a cukor felhalmozódik a véráramban, ami végül 2-es típusú cukorbetegséghez vezet. A fáradtság a 2-es típusú cukorbetegség egyik gyakori tünete, ami még azután is megmaradhat, hogy a vércukorszint szabályozásra kerül. Ennek több oka is lehet, az életmódtól kezdve a táplálkozáson át, a cukorbetegség napi kezeléséhez szükséges mentális energiáig és az állapottal járó hormonális változásokig.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

6. Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú mirigy a nyak elülső részén, amely pajzsmirigyhormonokat termel. Ezek a hormonok sok különböző dolgot szabályoznak, az anyagcserétől a hőmérsékletig. Van, akinél a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont – ez a pajzsmirigy alulműködéseként ismert állapot. Ha a pajzsmirigy alulműködik, lomhának és fáradtnak érezheted magad, mivel a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a szervezet szükségleteivel.