futás,asztma

Futás asztmával: lehet, de ezekre figyelj

Forrás: Getty Images
Sok asztmás úgy gondolja, hogy ez a betegség eleve kizárja a futást és a dinamikus mozgásformákat - pedig mindent lehet, már gyermekkortól kezdve, csak tudni kell, mikor és hogyan!

Asztmásként végigsportoltam az eddig eltelt 35 évemből 31-et: voltak intenzív futós időszakaim, évekig tartottam spinning órákat, a dinamikus edzések a mai napig az életem részei. Edzői pályafutásom alatt azonban nem egy emberrel találkoztam, akik az asztmára hivatkozva hagytak ki az életükből jónéhány mozgásformát, sőt, olyan szülőkkel is beszéltem már, akik azért nem engedik a gyermeküket sporotlni, focizni, amihez kedve van, mert asztmás.

Pedig az asztma nem halálos betegség, és igenis lehet vele sportolni, csak meg kell tanulni bizonyos dolgokat, és vannak szabályok, amiket érdemes betartani. Nekem a következők mindig beváltak!

Mi is az asztma?

Asztmás állapotban a kilégzés nagyon nezen megy, ezt pedig az okozza, hogy a hörgőcskéket körbevevő izmok összehúzódnak, hörgőgörcs lép fel, emiatt csökken a légutak átmérője. A faluk megduzzad, emiatt szűkülnek a légutak, illetve a bronchusok falában lévő nyálkahártya sűrű nyákot termel, ez viszont méginkább lassítja, hátráltatja a levegő áramlását.

Krónikus, vagyis nem gyógyítható betegség, ám odafigyeléssel és kezeléssel enyhíthetőek a tünetei. Okozhatja a genetikán túl a szmog, allergének, vírusok, a hideg levegő vagy megerőltető mozgás is.

1. Egyeztess az orvosoddal!

Ha asztmás vagy, évente legalább 1-2 alkalommal biztosan kontrollra kell járnod, és van állandó gyógyszered is a betegségre. Fontos, hogy ennek az előírt használatát ne hanyagold el, illetve az edzést beszéld meg a szakemberrel. Érdemes egyeztetni vele, mennyi edzést tervezel - az enyém minden alkalommal elmondja, nagyon fontos az aktív mozgás, viszont felhívja a figyelmemet a szabályok betartására. Lényeges átbeszélni vele a dolgot, mert sok függ attól is, milyen tipusú asztmában szenvedsz. Ha komoly a baj, és azt javasolja az orvos, hogy hanyagold az edzést is, akkor sajnos a futás helyett más alternatíva után kell nézni. A lényeg, hogy ismerjétek az állapotodat, és ehhez mérten lődd be az edzések gyakoriságát és intenzitását.

2. Ismerd a határaidat!

A futás egy kemény edzésfajta, ami könnyebben kiválthatja az asztmát, mint sok más kardióedzés. Így érdemes fokozottabban figyelned arra, hogy lassan, fokozatosan kezdj bele az edzésbe, ismerd fel a határaidat, és tudd, mennyit bír a tested valójában.

3. Figyeld az időjárást!

A hideg időjárás megnehezítheti az asztmások számára a futást. Ha nem vagy ehhez elég edzett, akkor a nagyon hideg napokon fontold meg a futópados futást vagy a keresztedzés lehetőségét. Ha mindenképp a kinti edzést választod, feltétlenül viselj maszkot vagy sálat, hogy csökkentsd a tüdőbe jutó hideg levegő mennyiségét. Egy asztmás számára a meleg, párás levegőn való edzés az ideális - persze erre még várnunk kell pár hónapot...

Asztmás vagy, és dohányzol?

Megdöbbentő, de korábbi adatok szerint az asztmások legalább 20%-a dohányzik. A dohányfüst viszont irritálja a tüdőt és súlyosbítja az asztmát, a terhesség alatti dohányzás pedig növeli a gyermeknél az asztma kialakulásának kockázatát. A dohányzásról való leszokás rengeteget segíthet abban, hogy a tested jobban bírja az edzés okozta terhelést!

4. Ne hagyd otthon az inhalátort!

Ez egy tényleg fontos dolog, mert ha fulladni kezdesz, érdemes azonnal alkalmazni. De lehet, hogy te olyan inhalátort használsz, amit napi 1-2 alkalommal kell alkalmazni, és ha az egyik edzés előtt van, akkor nálad minimális a befulladás esélye. Nálam ez pont így működik: ha az edzés előtt használom, sosem fulladok be sportolás alatt. Ha mégis, először mindig a mély lélegzetvételekre koncentrálok, és ha úgy érzem, egyre rosszabbak a tünetek, akkor használom az inhalátort.

asztma,futás
Forrás: GettyImages

5. Kötelező a bemelegítés és a levezetés

Fontos, hogy elkerüld az aktivitásodban a nagyon hirtelen változásokat, mert ezek is kiválthatják az asztma tüneteit. Lassan kezdj bele az edzésbe bemelegítéssel, és ne vedd ezt félvállról. Egyébként is fontos a test ráhangolása a keményebb terhelésre, de asztmásként erre kiemelten ügyelni kell. Csak úgy, mint a levezetésre: ne hirtelen, egyik pillanatról a másikra fejezd be a futást, hanem mindig legyen a végén egy laza futás, majd egy tempós, végül egy lassabb gyaloglás. Hagyj időt a szervezetednek a lassításra!

6. Allergiaszezonban fokozottabban figyelj magadra!

Ha beindul a pollenszezon, az asztmás rohamok is gyakoribbak lehetnek, ezért amikor magas a pollentartalom, érdemes inkább bent edzened. Ilyenkor a szeles napokon sem a legideálisabb a kinti futás, ha nagyon menni akarsz, védőmaszkot mindenképp szerezz be. Fontos az is, hogy minden kinti futás után alaposan zuhanyozz le! Eső után viszont édemes futnod, ilyenkor ugyanis alacsonyabb a levegő pollenkoncentrációja. Emellett az asztmás futáshoz ideálisak is az esős, nedves, felhős és szél nélküli napok.