hátfájás,gerinc

Egyre gyakrabban fáj a hátad? Jelek, amiket tilos figyelmen kívül hagyni

Forrás: Getty Images
Az egész napos ülés komolyan megviseli a gerincet és a vállakat, így ha nem kapcsolsz időben, a hátad és a vállaid szépen lassan egyre többet fájnak majd. Nem feltétlenül kell megvárni az intő jeleket, ha ez ellen tenni szeretnél valamit!

A Brit Kiropraktikus Szövetség egy 2018-as kutatásának az eredményei is azt bizonyítják, hogy egyre nő azok száma, akik fájdalmakkal küzdenek. A felmérés szerint csak az Egyesült Királyságban hetente több ember szenved hát- vagy nyaki fájdalomtól, mint öt évvel korábban: a kutatás szerint a számuk öt év alatt 40-ről 49 százalékra ugrott.

Dr. Charla Fischer, a NYU Langone gerincközpont ortopéd sebésze állítja, hogy a nők általában hajlamosabbak ezekre a problémákra, mint a férfiak. ,,A nők sokkal inkább figyelmen kívül hagyják a hátfájást, mint a férfiak. Ők azok, akik hajlamosak az egészségügyi szükségleteiket a teendők listtájának a legaljára helyezni" - vallja a szakember.

Noha Fischer mindenkit arra buzdít, hogy menjen orvoshoz, ha 6 hétnél tovább fáj a háta, szerinte van 5 jel, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy AZONNAL fordulj szakemberhez.

Ha a hátfájás a láb fájdalmával párosul

Ha a fájdalom kiindulópontja a hát, és onnan halad a lábakon át egészen a lábfejekig, az az ideggyökér-irritáció egyik jele is lehet. Noha van esély arra, hogy ez a fájdalom magától elmúlik, az ideggyökér-irritáció zsibbadáshoz és bizsergéshez, izomgyengeséghez és tartós fájdalomhoz vezethet. Fischer szerint az ilyen tünetekkel küzdő betegek 90% -ának nincs szüksége műtétre, de számos alternatív eljárás létezik: masszázs, fizikoteráia, nyújtás, hőkezelés, amik sokat javíthatnak a dolgon.

Ha a hátfájás mellett bicegni kezdesz

A mindkét lábnál komoly gyengeséget tapasztalsz, akkor azonnal fordulj szakemberhez, hogy kizárjátok az idegkárosodást - ha ugyanis ezt figyelmen kívül hagyod, akár állandósulhat is. Sok esetben a bicegés jelzi a komoly gerincprobléma kialakulását, amit orvosolni kell.

hátfájás,gerinc
Forrás: GettyImages

Ha a hátfájáshoz egyensúlybeli probléma is társul

Ahogy a nők öregszenek, egyre inkább hajlamosak lesznek a csontritkulás miatti törésekre. Fischer arra figyelmeztet, hogy ha bármilyen hátfájásod van, és úgy érzed, mintha séta közben baj lenne az egyensúlyérzékeléseddel, amint lehet, vizsgáltasd ki a dolgot. A gyógytornászok ugyanis nem csak azt tudják megtanítani, milyen gyakorlatokkal lehet helyrehozni a dolgot, de esni is megtanítanak, hiszen ez nagyon fontos azért, hogy egy rossz lépés miatti esés ne okozzon komoly bajt.

Ha a hátfályás mellett bél vagy hólyagproblémák is vannak

A tünetek egy másik csoportja, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, a bél vagy hólyag-inkontinencia és az ágyék zsibbadása. A tünetek akut megjelenése a cauda equina szindróma jele is lehet, ami a széklet- és vizeletürítés beidegzési zavara. Ez egy ritka betegség, amely nagy nyomást gyakorol a medencei szervekhez kapcsolódó gerincvelő alján lévő idegekre. Annyira súlyos lehet, hogy sürgősségi műtétet igényel.

Ha az egész testre kihat a hátfájás

Bizonyos esetekben a hátfájás mellé láz, hidegrázás, éjszakai izzadás is társul. Ez arra utal, hogy probléma van, a test pedig jelez, hogy járj utána a dolognak. Bár sokan rögtön a ráktól rettegnek, valójában ez a jel akár egy fertőzésre is utalhat, amit mihamarabb kezelni kell!