Borítókép: Fáj az alsó háti szakaszod futás közben vagy után? Ez lehet az oka!

Fáj az alsó háti szakaszod futás közben vagy után? Ez lehet az oka!

Forrás: Getty Images
Sokaknak az Achilles-e vagy épp térde fáj futás közben, ám sokaknál jelentkezik a hátfájás is, kifejezetten az alsó részen.

Ez főként azokra jellemző, akik gyakran futnak egy óránál hosszabb edzéseket, hiszen ennyi idő alatt már jelentősen leterhelődnek a hátizmok is. Ebben semmi meglepő sincs, hiszen a felsőtest izmai is bekapcsolódnak, hogy megfelelő helyzetben tartsák a törzsedet.

Forrás: The Ohio State University Wexner Orvosi Központ

Ha futás közben, esetleg után azt érzed, hogy az alsó háti szakasz, derék környéke istentelenül fáj, az lehet az oka, hogy a core izmaid nem elég erősek. És most nem a hasizmokról beszélünk, hanem azokról a mélyizmokról, amelyek nem láthatóak, de nagyon is fontos a szerepük. Ezek azok az izmok, amiket nem lehet súlyzós edzéssel erősíteni, hanem kizárólag mélyizom tornával és funkcionális edzéssel. Igen, ebben az esetben a Pilates és az intimtorna rendkívül hatásos (naná, hogy a férfiak esetében is), illetve a gyógytornász által ajánlott ezt a területet célzó gyakorlatok.

Ha ezek a mélyizmok nem elég erősek, a terhelés átkerül más területekre, például a gerinc alsó szakaszára, ami nem megfelelő helyzetbe kerül. (Ennek súlyosabb esete lehet akár a sérv is). Megtévesztő lehet, ha például gyakran mész erősítő edzésekre, és azt gondolod, hogy nálad biztosan nem ez a probléma oka. Pedig még így is előfordulhat, hiszen ha nem megfelelően tartod magad tréning közben, akkor nem biztos, hogy aktivizálódnak. A legjobb, ha mindig figyelsz arra, hogy behúzd a köldöködet sportolás közben, mert segít a helyes helyzet kialakításában.