cseresznye, gyümölcs, egészséges táplálkozás,

A cseresznye 6 fantasztikus hatása, amit most feltétlenül használj ki!

Forrás: Getty Images
A cseresznye az egyik legkedveltebb gyümölcs ilyentájt. A csodaszép, piros, fekete, sárgás szemeket ebben az időszakban lehet leginkább élvezni!

Merthogy nemcsak finomak, de vitaminokat, ásványi anyagokat és hasznos növényi vegyületeket is tartalmaznak. Rengeteg fajtája van, melyek érési ideje közt több hetes a csúszás, ennek is köszönhető, hogy május-június hónapokban folyamatosan lehet frissen érett cseresznyét találni a piacokon. S ami miatt nagyon is megéri fogyasztani…

1. Magas tápanyagtartalom

A cseresznye csonthéjas gyümölcs, amely többféle méretben, színben és ízben kapható. Ízvilága a fanyarabb és a rendkívül édes, tehát magas gyümölcscukrot tartalmazó skálán mozog. Színük a sárgától a mélyfeketés-vörösig változhat. Abban viszont az összes változata megegyezik: rendkívül táplálóak és tele vannak rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Egy csésze (154 gramm) édes, nyers, magozott cseresznye a következőket tartalmazza:

Kalória: 97
Fehérje: 2 gramm
szénhidrát: 25 gramm
Rost: 3 gramm
C-vitamin: a napi szükséglet 18%-a
Kálium: a napi szükséglet 10%-a
Réz: a napi szükséglet 5%-a
Mangán: a napi szükséglet 5%-a

Ezek a tápanyagok, különösen a rost, a C-vitamin és a kálium, sok szempontból jót tesznek az egészségnek. A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer és a bőr egészségének megőrzéséhez, míg a kálium szükséges a megfelelő izomösszehúzódáshoz, az idegrendszer egészséges működéséhez, a vérnyomás szabályozásához és sok más kritikus testi folyamathoz. A cseresznye emellett jó rostforrás, amely segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét azáltal, hogy táplálja a jótékony bélbaktériumokat és elősegíti a bélműködés normális folyamatait. A fentieken kívül kiváló B-vitamin, magnézium és K-vitamin forrás is.

cseresznye, egészséges táplálkozás, gyümölcs,
Forrás: Getty Images

2. Antioxidánsokban és gyulladásgátló vegyületekben gazdag

A cseresznyében található növényi vegyületek magas koncentrációja felelős a fogyasztáshoz kapcsolódó számos további előnyért. Minden cseresznye tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő vegyületekkel, ezek mennyisége fajtánként változhat. A magas antioxidáns tartalom segíthet leküzdeni az oxidatív stresszt, ami számos krónikus betegségtől megóv és megakadályozza az öregedés folyamatainak korai megjelenését. A cseresznye különösen magas polifenolokban, a növényi vegyszerek nagy csoportjában, amelyek segítenek leküzdeni a sejtkárosodást, csökkentik a gyulladást és javítják az általános egészségi állapotot. A polifenolokban gazdag étrend számos krónikus betegség ellen védhet, beleértve a szívbetegségeket, a cukorbetegséget, a szellemi hanyatlást és bizonyos rákos megbetegedéseket. A csonthéjas gyümölcsök karotinoid pigmenteket is tartalmaznak, például béta-karotint, ami a szem és a bőr egészségének megőrzéséhez fontos.

3. Elősegíti a regenerációt

Kutatások azt mutatják, hogy a cseresznyében található gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületek segíthetnek enyhíteni a testmozgás okozta izomfájdalmat, -károsodást és -gyulladást. Azt találták, hogy a cseresznyelé és -koncentrátum felgyorsítja az izmok felépülését, csökkenti az edzés által kiváltott izomfájdalmakat, és megakadályozza az izomtömeg csökkenését állóképességi sportolóknál. Ezenkívül arra is találtak bizonyítékokat, hogy a cseresznyefélék javíthatják a sportteljesítményt. Egy 27 futót vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy azok, akik napi 480 mg őrölt cseresznyét fogyasztottak 10 napon keresztül félmaraton előtt, átlagosan 13%-kal gyorsabbak voltak a versenyen, és kevesebb izomfájdalmat tapasztaltak, mint a placebo csoportba tartozók. Egy 20 aktív nő bevonásával végzett tanulmány pedig azt állapította meg, hogy azok, akik 8 napon keresztül naponta kétszer 60 ml cseresznyelevet ittak, gyorsabban regenerálódtak, és kevésbé voltak izomsérüléseik, izomfájdalmaik az ismételt sprint gyakorlatok elvégzése után, mint a placebo csoportban.

cseresznye, egészséges táplálkozás, gyümölcsfogyasztás,
Forrás: Getty Images

4. Jótékony hatással van a szív egészségére

Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyümölcsökben gazdag étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A cseresznye különösen előnyös ebből a szempontból, mivel tápanyagban és olyan vegyületekben gazdag, amelyekről ismert, hogy támogatják a szív egészségét. Fogyasztása segít eltávolítani a felesleges nátriumot a szervezetből, szabályozva a vérnyomást. Gazdag polifenol antioxidánsokban, köztük antocianinokban, flavonolokban és katekinekben, amelyek szintén a szív egészségének megőrzésében játszanak szerepet, illetve védenek a sejtkárosodástól, gyulladásos folyamatoktól. Egy 84 158 ember bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy a polifenolok – különösen az antocianinok, flavonolok és katechinek – magasabb bevitele 5 év alatt jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

5. Javítja az ízületi gyulladás és a köszvény tüneteit

Erős gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a cseresznye csökkentheti az ízületi gyulladás és a köszvény tüneteit, egy olyan típusú ízületi gyulladást, melyet a húgysav felszaporodása okoz, és ami extrém duzzanatot és fájdalmat okozhat az ízületekben. Egy 10 nő bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy 2 adag cseresznye elfogyasztását követően 5 órával mérséklődött a gyulladást jelző marker C-reaktív protein (CRP) szintje, és jelentősen alacsonyabb lett a húgysavszint. Egy másik, 633 köszvényes ember bevonásával végzett tanulmány kimutatta, hogy azok, akik 2 napon túl friss cseresznyét ettek, 35%-kal kevesebb köszvényes rohamot kaptak, mint azok, akik nem fogyasztották a gyümölcsöt. Ezenkívül a tanulmány feltárta, hogy ha a cseresznye bevitelét allopurinollal kombinálták, a köszvényes rohamok 75%-kal kisebb valószínűséggel fordultak elő, mint azokban az időszakokban, amikor sem cseresznyét, sem allopurinolt (a vér magas húgysavszintjének csökkentérésre használt gyógyszer) nem fogyasztottak.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

6. Javítja az alvás minőségét

Alvást elősegítő hatása a gyümölcsben lévő növényi vegyületek magas koncentrációjának tulajdonítható. Ezenkívül a cseresznye melatonint tartalmaz, ami segít szabályozni az alvás-ébrenlét ciklusát. Egy 20 ember bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok, akik 7 napon keresztül cseresznyelé-koncentrátumot ittak, jelentősen megnövekedett melatoninszintet, alvásidőt és alvásminőséget tapasztaltak. Hasonlóképpen, egy 2 hetes, álmatlanságban szenvedő idősebb felnőtteken végzett tanulmány azt találta, hogy 1 csésze (240 ml) cseresznyelé lefekvés előtti elfogyasztása 84 perccel megnövelte az alvásidőt.

cseresznye, gyümölcsfogyasztás, egészséges táplálkozás, snack
Forrás: Getty Images

Fogyaszd naponta, míg frissen hozzájutsz!

A cseresznye sokoldalú és hihetetlenül finom gyümölcs. Mind az édes, mind a fanyar fajták sok ételhez jól passzolnak. Ráadásul a szárított cseresznye, a cseresznyepor és a cseresznyelé szezonon túl is elérhetőek. Amíg viszont frisszen is vásárolható, fogyaszd snackként, facsard a levét, tedd salátákhoz, házi fagylalthoz, használd fel gyümölcsös süteményekhez, smoothie-khoz. Egyetlen dologra érdemes odafigyelni! Frissen, nagy mennyiséget fogyasztva okozhat kellemetlen puffadást, hascsikarást, de mivel amúgy is magas a szénhidrát tartalma, inkább többször és pici adagokban ajánlott megenni.