eper, egészséges táplálkozás, bogyós gyümölcs

Mutatunk három okot, amiért érdemes sok epret ennie minden futónak

Forrás: Getty Images
Egy tál zamatos, piros eper – túl azon, hogy a természet olyan küllemű gyümölcsöt alkotott, amire egyszerűen jó ránézni, még finom, sőt egészséges is!

Natúr joghurthoz, chia pudinghoz, smoothie-khoz, de salátákhoz is kiváló alapanyag, ám az ízén kívül még nagyon sok oka van annak, hogy epret együnk, ezek közül mi most hármat emelünk ki.

1. Jobb lesz az emésztésed

Az eper rostban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezek mindegyike hozzájárul az egészséges bélrendszer és emésztés fenntartásához. Az antioxidánsok segítik a kulcsfontosságú tápanyagok, köztük a fehérje és a vas felszívódását.

2. Súlytámogatás

Az eper nagyszerű nassolnivaló, ha fogyni szeretnél, vagy csak szeretnéd ideálisan tartani a súlyodat. Az érett eper olyan édes ízt kínál, ami remekül helyettesíti a kerülendő nasikat. 100 gramm eper csupán 32 kalóriát és 5,7 gramm szénhidrátot tartalmaz, ezek az értékek 100 grammnyi alma esetén 52 kalória és közel 14 gramm szénhidrát. A korábban említett magas rostartalom révén segít a vércukorszint szabályozásban is.

eper, saláta, egészséges táplálkozás,
Forrás: Getty Images

3. Támogatja és erősíti az egészséget

Az eperben található antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek az egészség megőrzésében. Egy csésze eper az ajánlott C-vitamin 150 százalékát adja, ami támogatja az immunrendszert, így nyújtva védelmet számos betegség ellen. De erősíti a szív- és érrendszert, rugalmasabbá teszi a bőrt és a szem egészségét is segíti.

Ha még olvasnál a témában: