talp,sérülés

Vigyázz a talpakra! 4 dolog, amit egy futónak sosem szabad megtennie

Forrás: Getty Images
Ha rendszeresen futsz, akkor jól tudod, milyen fontos, hogy a talpak tökéletes állapotban legyenek, a fájdalom ugyanis hosszú időre parkolópályára tehet.

A lábak, a talpak állapota nagyban meghatározza, hogyan és mennyit vagy képes futni. Mérföldenként egy futó 1000-1500 lépést tesz meg, méghozzá úgy, hogy a testtömege két és félszeresével érkezik a talajra. Az egészséges talpak segítik a testet alkalmazkodni a felszínhez, viszont ha ezen a területen baj van, az kihat az ízületekre, a térdre, a gerincre, a csípőre is.

Hogy ez még véletlenül se forduljon elő, és hogy minél jobb legyen a teljesítményed, vigyázz a talpakra - a következő 4 dolgot lehetőleg ne kövessd el!

Sose nyújtod a talpakat

A streching nagyon fontos eleme az edzésnek, de a talpak területét se hanyagold el! Timothy Miller, az Ohio Állami Egyetem Wexner Medical Center ortopéd sebésze szerint a merev Achilles-inak elég sok bajt okoznak: az íngyulladás és a sarokfájdalom a leggyakoribbak. Ez utóbbi a plantaris fasciitis, ami a talpi kötőszövetes lemez gyulladását jelenti.

Nagyon fontos, hogy a bemelegítés után vagy a levezetéskor ezt a területet is megnyújtsd. A lépcsőn nyújtás nagyon hatásos: állj a lépcső szélére, a talp kétharmad része legyen a levegőben, a lábujjak és a lábgyökök legyenek a lépcsőn. A sarkakat engedd a föld felé: ez a gyakorlat remekül lazítja az Achilles-inat és a lábszárizmokat.

Nyújtás mellett a masszírozás is sokat segít: ehhez szerezz be egy masszázslabdát vagy teniszlabdát, és 2-2 percig mindkét talpadat masszírozd át álló helyzetben úgy, hogy először az egyik, majd a másik lábon van a testsúly.

Online rendelsz cipőt

Lehet, hogy ez a legegyszerűbb és a legkényelmesebb dolog, ám a szakértők szerint csakis akkor rendelj a neten futócipőt, ha pontosan ugyanolyat veszel, mint az előző. Máskülönben egyszerűen ott kell lenned, és fel kell próbálnod, hiszen az, hogy egymáshoz mérve melyik cipő a kényelmesebb, csakis ott, a helyszínen, próba közben derül ki. Az is nagyon fontos, hogy tudd, mikor kell pontosan lecserélni a futócipődet, melyik az a pont, amikortól már nem teszel jót vele a lábaidnak.

Túl kis cipőt hordasz

Nem ritka a futónők között, hogy azért vesznek maguknak kisebb cipőt, mert azt remélik, ettől kisebb lesz majd a lábuk. Pedig ezzel nagyon rosszat tesznek a lábujjaknak, és könnyen eldeformálhatják a lábat, karomlábujj alakulhat ki. Ez azért van, mert az ujjaknak nincs elég helyük a cipőben, és eldeformálódnak. Ahhoz, hogy ezt kiküszöböld, válassz legalább olyan cipőt, amiben a nagyujj után van még egy hüvelykujj széles hely a nagylábujj vége és a cipő között. Be kell kalkulálni a meleget is, és azt, hogy ilyenkor a lábak megduzzadnak.

Ha figyelmen kívül hagyod a lábfájást

Fáj itt-ott, de úgy vagy vele, hogy majd elmúlik, és eszedben sincs pihenni? A talpban érzett fájdalmat érdemes komolyan venni, mert az általa okozott stressz a lábakban metatarsalgiát, azaz lábközéptáji fájdalmat is okozhat, ami a harántboltozat süllyedésével lassan, fokozatosan alakul ki.

Ha fájdalmat érzel legalább 3 napig, érdemes 2 hetet pihenned, ám ha ez után sem szűnik a fájdalom, akkor bizony itt az ideje, hogy megmutasd a lábadat egy szakembernek.