talp,talp erősítése

A talpi izmok erősítésével egy csomó sérülést elkerülhetsz!

Forrás: pexels.com
Egy kutatás szerint pedig a teljesítményeden is javíthatsz!

A BioMed Research International Journal című folyóiratban megjelent kutatás szerint a talpi izmok erősítésével elkerülheted a sérüléseket, ráadásul a futóteljesítményeden is javíthatsz.

A kutatásban 47 hosszútávfutót vizsgáltak, akiket két csoportra osztottak: az egyik csoportnak neutrális volt a lábállása, a másiknak pedig pronált. Miután részletesebben is megvizsgálták a futók lábállását, 35 métert kellett sprintelniük, mely során a szakértők végig figyelték a mozgásukat. Mint kiderült, a pronálóknak alapvetően nagyobb lehet az esélyük a sérülések kialakulására, hiszen ők a nagy és a mellette lévő lábujjukkal lökik el magukat a talajról, a talp középső részének segítsége nélkül. Ez viszont nagy terhet ró a lábizmokra, aminek sérülés (talpi bőnye gyulladás, Achilles-gyulladás, térdfájdalom) is lehet a vége.

A szakértők hathetes edzésprogramot írtak elő mindkét csoportnak, ami a talpizmok erősítésére koncentrtált, ezt követően pedig újra meg kellett ismételniük a 35 méteres sprintet. Az eredmények szerint a pronálók talpa 6 hét után sokat erősödött, ráadásul neutrálisabban is állt a lábuk az edzésterv végére. Emellett sikerült néhány másodpercet lefaragniuk az időeredményükből is.

A szakértők szerint érdemes lehet mindenkinek időt szánnia a talpizmok erősítésére, amire tökéletesek lehetnek a következő gyakorlatok:

  • séta hátrafelé úgy, hogy az egyik lábadat közvetlenül a másik mögé rakod
  • gumiszalagos bokakörzés
  • spiccelés (a lábujjak behajlítása nélkül)
  • fél lábon állás egyensúlyozó korongon

A következő gyakorlatokkal is sokat tehetsz azért, hogy egészséges maradj: