pulzus, nyugalmi pulzus,

Lehet, hogy túl alacsony a nyugalmi pulzusom?

Forrás: getty images
A rendszeres edzés egyik pozitív következménye, hogy segít csökkenteni a nyugalmi pulzusunkat. De van olyan, hogy ez már túl alacsony?

Az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módszer a szív egészségének felmérésére a nyugalmi pulzus (RHR) ellenőrzése. Számos egyéb marker - például a vérnyomás, a stressz és az alváshiány - figyelembe vételével a pulzusszám nyugalmi állapotban általában alacsonyabb ahhoz képest, amikor éppen bármilyen tevékenységet végzünk és ez személyenként változik.

A halálozási arányszámokat tekintve szinte minden országban élen járnak a szívbetegségek: az Egyesült Államokban minden negyedik ember, évi körülbelül 610 000 ember szívbetegség következtében hal meg. Tehát nem árt, ha tisztában vagy azzal, milyen is az alacsony pulzus, és hogy kell -e emiatt aggódnod.

Mennyi a túl alacsony?

Általánosságban 60-100 között normális az egy perc alatti szívverések száma - vallja Dr. Brian Mikolasko, a Brown University vezető munkatársa. A szakember azonban hangsúlyozza, ezernyi különböző tényező játszik ebben szerepet, kezdve az edzettségi szinttől az életkoron át a környezetig.

A standard nyugalmi pulzusablak valójában a kisgyermekeknél változik a legjobban. 1 hónapos korig a pulzusszám 70 és 190 ütés/perc között mozog. Ennek a tartománynak a felső határa lassan csökken 9 éves korig, amikor a tartomány 70 és 110 ütés/perc között van. 10 éves kortól kezdve az ablak állandóan 60 és 100 ütés/perc között mozog.

Míg a 42 vagy akár 38 ütés/perc nyugalmi pulzus tipikus lehet egy futó vagy triatlonista esetében, ez meglehetősen alacsony lenne annak, aki csak alkalmanként sportol.

pulzus, nyugalmi pulzus,
Forrás: GettyImages
Így mérjük a nyugalmi pulzust

Lehetőleg reggel, rögtön ébredés után mérd, amikor még nem keltél ki az ágyból. Helyezz oda magadhoz egy stoppert, tapints ki egy ütőeret a csuklónál vagy a nyakon, és számold a pulzust 1 percen át.

Mivel a nyugalmi pulzus normál tartománya 60 és 100 ütés/perc között van, a 60 ütés/ perc alatti nyugalmi pulzusszámot lassúnak tekintik a szakértők, sok esetben ezt bradycardiának, vagyis szívritmuszavarnak nevezik.

"Nem szokatlan, hogy az állóképességi edzést végzőknél a pulzusszámot csökkentő edzésből származó megnövekedett vagális tónus alapján bradycardia alakuljon ki" - mondja William O. Roberts, a Minnesotai Egyetem családorvosi és közösségi egészségügyi tanszékének professzora.

Az edzés a szív méretét is növeli, így minden összehúzódáskor nagyobb mennyiségű vért tud a szervezetbe juttatni - tette hozzá a szakember. Roberts szerint az alacsonyabb pulzus ugyanannyi vért fog biztosítani egy edzett nyugalmi szívnek, mint a magasabb pulzus egy edzetlen szívnek. Ráadásul a rendszeres állóképességi edzés csökkentése vagy leállítása mindkét hatást megfordítja, így egy betegség vagy sérülés miatt a egy futónak érdemes a gyógyulás után mielőbb visszatérnie - vallja.

Mikor érdemes kivizsgáltatnom magam?

Ha aggódsz az alacsony nyugalmi pulzusszám miatt, Mikolasko azt javasolja, fordulj orvoshoz, ha a nyugalmi pulzus rendszeresen 60 alatt van. Te is figyeld magad, akár vezess naplót, ahol feljegyzed, milyen gyakran ilyen alacsony a pulzusod, és ha a helyzet tartósan fennáll, akár csak önmagad megnyugtatása miatt is fordulj orvoshoz.

Azt viszont ne feledd, ha hirtelen rosszul érzed magad, az adódhat akár a hirtelen testhelyzet változtatásból is, mondjuk ha egyik pillanatról a másikra fekszel le guggolásból a talajra. Ha viszont olyan tüneteket tapasztal, mint a szabálytalan szívverés, szédülés, mellkasi fájdalom, sötét foltok a szem előtt, légszomj vagy általános gyengeség, akkor tényleg fordulj szakemberhez.