futás,futás nyáron,hőség,kánikula,futás a melegben

Jobban fogyasztanak a nyári futások?

Forrás: Getty Images
Sokszor írtunk már arról, hogy bizony nyáron, a nagy melegben futni jobban megterheli a szervezetet, nem véletlen, hogy lassabbak is vagyunk, vagy épp jobban felmegy a pulzusunk is. De vajon fogyás szempontjából is hatékonyabb?

Amikor futsz, a tested a szénhidrát- és zsírraktárakból nyeri az energiát. Amikor alacsony intenzitáson, akkor főként zsírból, amikor magasabban, akkor jobbára szénhidrátból. Tehát a klasszikus zsírégető futás az, amelyik minél lassabb és hosszabban tart (ez fejleszti az alapállóképességet is egyébként), de a résztávos edzések is remekül segítik a fogyást, hisz bár közben nem égetsz zsírt, a szervezet helyreállító folyamatihoz igen, csak épp az edzés után.

Viszont kalóriaégetés szempontjából minél magasabb az intenzitás, annál több kcal is ég el.

Nyáron, a nagy melegben ugyanaz a tempó nagyobb terhelésnek számít, tehát magasabb intenzitást eredményez. Ez azt jelenti, hogy technikailag több kalóriát égetsz el, többet használ fel a szervezeted. Azonban azt is jelenti, hogy kevesebb zsírt égetsz el, ezért érdemes olyan tevékenységeket is beiktatnod, amiket tudsz alacsony intenzitáson űzi: például séta vagy bringa, hogy a szervezeted megkapja ezt a típusú terhelést is!

Tehát igen: több kalóriát égetsz, de ha nem figyelsz, akkor zsírból kevesebbet használsz fel!